Η εκκίνηση του 37ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, δόθηκε στις 09.00 το πρωί στο Μαραθώνα, με περίπου 20.000 δρομείς να έχουν δηλώσει συμμετοχή. Στην αφετηρία Μαραθωνίου Δρόμου, πραγματοποιήθηκε ειρηνική διαμαρτυρία για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ/Υ. Το αγωνιστικό πρόγραμμα άνοιξε χθες (9/11) με τα 10χλμ. και συνεχίστηκε σήμερα με τον Μαραθώνιο, τα 5χλμ. και τους αγώνες για παιδιά και special olympics. Σημειώνεται πως φέτος ο αγώνας ήταν πιο δύσκολος εξαιτίας της βροχής.
Ο Κενυάτης, Τζον Κιπκορίρ Κόμεν, είναι ο μεγάλος νικητής που τερμάτισε πρώτος στον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Ο 42χρονος έμπειρος δρομέας έφθασε στο Παναθηναϊκό Στάδιο μετά από δύο ώρες 16 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα και αφού περίπου 600 μέτρα πριν τον τερματισμό, προσπέρασε τον συμπατριώτη του, Φελισιέν Μουχιτίρα (2:16.43).
Στην ιδιαίτερα τιμητική, τρίτη θέση, τερμάτισε ο Κώστας Γκελαούζος (2:19.02), που αναδείχθηκε για τρίτη διαδοχική χρονιά πρωταθλητής Ελλάδας. Παρά τα δύσκολα καιρικά φαινόμενα κατάφερε να τερματίσει για τρίτη φορά νικητής στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και τρίτος στην γενική κατάταξη του 37ου ΑΜΑ. Ο αθλητής διένυσε την απόσταση σε 2.19.01 κι έγινε ο δεύτερος γρηγορότερος Έλληνας όλων των εποχών στην Αυθεντική διαδρομή, πίσω από τον Νίκο Πολιά, που έχει το 2.17.56 από στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
Μόλις στον τρίτο μαραθώνιο της καριέρας της και η Ελευθερία Πετρουλάκη κατάφερε να έχει ήδη στο βιογραφικό της δύο νίκες στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου και μία στην γενική κατάταξη του Αυθεντικού Μαραθωνίου.
Η αθλήτρια από την Κρήτη τερμάτισε στην πρώτη θέση του σημερινού αγώνα με 2 ώρες 45.50 και παρά το γεγονός ότι δυσκολεύτηκε αρκετά από τις καιρικές συνθήκες βελτίωσε το ρεκόρ της στη διαδρομή, που ήταν 2.46.09 από τον περσινό αγώνα.
Στην 2η θέση τερμάτισε η Αικατερίνη Ασημακοπούλου και στην 3η η Παναγιώτα Τραγάκη. Στο Μαραθώνιο γυναικών ο ΣΕΓΑΣ δεν είχε προσκαλέσει «ελίτ» αθλήτριες από το εξωτερικό.
Φέτος, στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, ο 33χρονος τυφλός αθλητής Ντονγκ Χο Χαν έτρεξε χωρίς τον συνοδό - αθλητή, που ενημερώνει τον δρομέα για τις κατευθύνσεις και τα πιθανά εμπόδια, χάρη σε ένα ειδικό σύστημα γυαλιών. Ο Κορεάτης δρομέας εξοπλισμένος με την ειδική συσκευή (σαν γυαλιά οράσεως) συνδεδεμένη με κάμερες υψηλής ανάλυσης, αλλά και GPS μπορούσε και λάμβανε κωδικοποιημένες πληροφορίες σε σχεδόν πραγματικό χρόνο που αφορούν στη διαδρομή, τα εμπόδια που υπάρχουν μπροστά του, το οδόστρωμα και τους αθλητές που τον περιβάλλουν τερματίζοντας με χρόνο 4.27.38.
Comments