top of page
Εικόνα συγγραφέαΒίκυ Λιάππη

Αλεξανδρινό | το λουλούδι των Χριστουγέννων στο Μαραθώνα

Έγινε ενημέρωση: 27 Δεκ 2021


Όλοι γνωρίζουμε το φυτό Αλεξανδρινό! Στολίζει τα σπίτια και τα καταστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Αν και οι περισσότεροι θα περιμέναμε να προέρχεται από το χιονισμένο Βορρά, όπως ο Άγιος Βασίλης, λίγοι γνωρίζουμε ότι στην πραγματικότητα είναι ένα τροπικό φυτό!

Υπέροχα Αλεξανδρινά από το ανθοπωλείο "Άνοιξη" περιτρυγυρίζουν τη Μάρα Μανωλακάκη στο Way Out Cafe Bar
Υπέροχα Αλεξανδρινά από το ανθοπωλείο "Άνοιξη" περιτριγυρίζουν τη Μάρα Μανωλακάκη στο Way Out Cafe Bar | Φωτ.: Χάρης Φέτερης | Make up: Γωγώ Μπόγρη

Το Αλεξανδρινό ή Ποϊνσέτια ή Αστέρι της Βηθλεέμ προέρχεται από τα τροπικά δάση του Μεξικού. Το όνομά του το πήρε από τον Joel Poinsett, πρώτο πρέσβη της Αμερικής στο Μεξικό, ο οποίος πριν 200 περίπου χρόνια έφερε το φυτό αυτό μαζί του από τη νότια Αμερική στις ΗΠΑ κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Στη συνέχεια, το Αλεξανδρινό διαδόθηκε στον υπόλοιπο κόσμο κι έγινε πλέον το λουλούδι των Χριστουγέννων.



Η καλλιέργεια του Αλεξανδρινού στο Μαραθώνα

Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό το γεγονός ότι στο δήμο μας παράγεται το συγκεκριμένο φυτό! Στην περιοχή Άγιοι Σαράντα, εδράζει η ελληνική επιχείρηση Marathon Plants, η οποία καλλιεργεί και διοχετεύει ολόκληρη την ελληνική αγορά με Αλεξανδρινά.


Θερμοκήπιο Αλεξανδρινού στο Μαραθώνα | Marathon Plants
Θερμοκήπιο Αλεξανδρινού στο Μαραθώνα | Marathon Plants

Στη Marathon Plants τα πρώτα μοσχεύματα φτάνουν αρχές Ιουλίου και μπαίνουν αμέσως στην παραγωγή ώστε οι πρώτες γλάστρες να είναι έτοιμες προς πώληση περίπου στα μέσα Οκτωβρίου.

αλεξανδρινό στο Μαραθώνα

Η εταιρία παράγει Αλεξανδρινά σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες γλάστρες σε κόκκινο, λευκό, ροζ, κίτρινο και πιτσιλωτό χρώμα.


Τα Αλεξανδρινά μεγαλώνουν σε συνθήκες θερμοκηπίου και για την φροντίδα τους χρησιμοποιούνται ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης παρασίτων που αξιοποιούν ωφέλιμα έντομα για να αποφεύγεται η χρήση χημικών.

Πώς διατηρούμε το Αλεξανδρινό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου; Οι ειδικοί των Αλεξανδρινών μας συμβουλεύουν…

Η Ποϊνσέτια διατηρείται συνήθως σε εσωτερικό χώρο το χειμώνα. Αυτό βέβαια εξαρτάται πολύ και από την περιοχή. Ό,που ο χειμώνας είναι ήπιος το φυτό επιβιώνει και έξω. Μετά τον χειμώνα μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα ή και παρτέρι. Η ελάχιστη θερμοκρασία που αντέχει είναι 10 βαθμοί Κελσίου.

αλεξανδρινό

Το πότισμα εξαρτάται πολύ από την τοποθεσία του φυτού και το μέγεθος της γλάστρας αν και γενικά χρειάζεται τακτικό πότισμα και είναι πολύ ευαίσθητο στην ξηρασία. Σε πολύ ζεστά και ξηρά περιβάλλοντα μπορεί να χρειάζεται λίγο νερό κάθε δεύτερη μέρα. Σε σπίτια με περισσότερη υγρασία χρειάζονται πότισμα 2 φορές την εβδομάδα.


αλεξανδρινό

Η διάρκεια ζωής του μπορεί να είναι από 6 μήνες μέχρι και πολλά χρόνια με τη σωστή περιποίηση. Μάλιστα σε γεωγραφικές περιοχές με ήπιο κλίμα, όπως η Πελοπόννησος, τα Αλεξανδρινά πολύ συχνά φυτεύονται στο χώμα και γίνονται ολόκληρα δέντρα!

Λίγα λόγια για την Marathon Plants

Η Marathon Plants είναι μια ομάδα παραγωγών με έδρα τον Μαραθώνα Αττικής και εγκαταστάσεις στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας, η οποία εξειδικεύεται στην παραγωγή και χονδρική πώληση καλλωπιστικών φυτών. Ένα από τα φυτά που καλλιεργεί είναι και το Αλεξανδρινό!


Οι εγκαταστάσεις της Marathon Plants ή αλλιώς Kalantzis Plants στο Μαραθώνα
Οι εγκαταστάσεις της Marathon Plants

Η εταιρία ιδρύθηκε το 2018 από παραγωγούς με περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο της ανθοκομίας και βασικός σκοπός της είναι να δημιουργήσει έναν πυρήνα για τους συμμετέχοντες παραγωγούς που θα συμβάλλει στην προώθηση, την έρευνα και ανάπτυξη, την τεχνολογία και τη συνεργασία.


Αλεξανδρινό στο ανθοπωλείο Άνοιξη στο Μαραθώνα
Αλεξανδρινό στο ανθοπωλείο Άνοιξη στο Μαραθώνα

Είναι πολύ σπουδαίο ότι στο Δήμο μας υπάρχουν επιχειρήσεις όπως η Marathon Plants που συμβάλλουν στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.


Την επόμενη φορά που θα αγοράσουμε ένα Αλεξανδρινό, ας επιλέξουμε το ανθοπωλείο "Άνοιξη" στο Μαραθώνα που είναι το συνεργαζόμενο ανθοπωλείο της Marathon Plants στο δήμο μας.


Βίκυ Λιάππη





Comments


bottom of page