Η ειδική σύνοδος του ΟΗΕ έφερε ξανά στο προσκήνιο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στην καθημερινότητά μας. Βασικός στόχος της ήταν να δεσμευτούν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες-μέλη στην επιβολή των μέτρων που προβλέπει η Συνθήκη που υπεγράφη στο Παρίσι το 2017.
Ανάμεσα στους δεκάδες ηγέτες που έδωσαν το παρών στη συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη ήταν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Νωρίς το απόγευμα της 23ης Ιουλίου πέρυσι, μία μικρή πυρκαγιά ξέσπασε σε λόφο έξω από την Αθήνα. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν χιλιάδες τέτοιες φωτιές κάθε χρόνο. Αυτή όμως ήταν διαφορετική. Οδηγημένη από ισχυρότατους ανέμους, εξαπλώθηκε γρήγορα και έφτασε στην προαστιακή κωμόπολη του Ματιού. Μόλις μπήκε στην πευκόφυτη οικιστική περιοχή κατέστη αδύνατο να περιοριστεί. Οι άνθρωποι έτρεχαν για να σώσουν τη ζωή τους, πριν δοθεί οιαδήποτε εντολή εκκένωσης. 102 δεν τα κατάφεραν. Πέθαναν σε μια πύρινη κόλαση. Όλα έγιναν σε λιγότερο από τέσσερις ώρες. Η καταστροφή του Μάτι συγκλόνισε βαθύτατα την ελληνική κοινωνία. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να μεταθέσουμε για λίγες δεκαετίες».
Η έμμεση, πλην όμως σαφής, παραδοχή του πρωθυπουργού πως η βασική αιτία της ραγδαίας εξάπλωσης της «μικρής πυρκαγιάς» ήταν τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας στις 8 Μαρτίου 2019. Ως αξιωματική αντιπολίτευση τότε η Νέα Δημοκρατία τόνιζε πως οι ειδικοί υποστήριζαν ότι: «αν ο κρατικός μηχανισμός είχε λειτουργήσει στοιχειωδώς, ο χρόνος επαρκούσε για να σωθούν δεκάδες ανθρώπινες ζωές, απλώς και μόνο με απλή ενημέρωση των κατοίκων του Ματιού για την πυρκαγιά». Σαν να μην έφτανε αυτό, η ανακοίνωση αναφέρει πως διαψεύδεται ο ισχυρισμός ότι: «κύρια αιτία της τραγωδίας ήταν η άναρχη δόμηση ή ακόμη και η… κλιματική αλλαγή, όπως έσπευσαν όλοι οι μηχανισμοί της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή να προπαγανδίσουν».
Μπορεί οι κυβερνήσεις να αλλάζουν, ωστόσο φαίνεται πως η θεματολογία της προπαγάνδας παραμένει σταθερή. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα προχωρά με αργά βήματα σε ό,τι αφορά τη λήψη δραστικών μέτρων για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αυτό που οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε είναι πως η αλλαγή πρέπει να αρχίσει από εμάς και όχι με την επιβολή αυστηρών μέτρων από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Αν εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε αποφασισμένοι να διαφοροποιήσουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και ενεργούμε, τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει.
Πάνω σε αυτό το θέμα, ο Δρ. Σταύρος Μαυρογένης, συνεργάτης του WWF στον Τομέα Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας, έχει δηλώσει πριν από ένα περίπου χρόνο στην Εφημερίδα των Συντακτών: «Τώρα έχουν ξυπνήσει κάπως μετά το Μάτι, οπότε ξαναγύρισε στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Το ζήτημα στην Ελλάδα είναι ότι αντιμετωπίζουμε –όπως και αρκετοί πολιτικοί σε όλο τον κόσμο– την κλιματική αλλαγή σαν αποδιοπομπαίο τράγο, δηλαδή ότι για τις δικές μας αδυναμίες, για τα δικά μας λάθος σχέδια ή τις παραλείψεις, φταίει ένα φυσικό φαινόμενο. Η κλιματική αλλαγή κάνει τα ήδη υπάρχοντα καιρικά φαινόμενα πιο ακραία. Από κει και ύστερα, το πρόβλημα είναι καθαρά κοινωνικό, οικονομικό και στρατηγικό για όλες τις επιλογές που έχουμε κάνει τις τελευταίες δεκαετίες. Οπότε, ο φυσικός κίνδυνος –γιατί η κλιματική αλλαγή είναι φυσικός κίνδυνος–, ανάλογα με το πόσο ευάλωτος είσαι, έρχεται και δημιουργεί την καταστροφή».
Γιώργος Μπαρμπάκης
Δημοσιογράφος
Comments