Απόψε Δευτέρα η πρώτη βροχή από «πεφταστέρια» του 2022 | Οι διάττοντες Τεταρτίδες
Το νέο αστρονομικό έτος ξεκινά, όπως κάθε χρονιά με μια βροχή διαττόντων αστέρων, τις Τεταρτίδες (Quadrantids).
Φέτος θα κορυφωθούν στην Ελλάδα και στο υπόλοιπο βόρειο ημισφαίριο το βράδυ της Δευτέρας 3 Ιανουαρίου, στις 22:40 ώρα Ελλάδας.
Θα τα δούμε τα πεφταστέρια;
Ειδικά τους χειμερινούς μήνες αν θα δούμε τα πεφταστέρια στον ουρανό με το γυμνό μάτι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες, μας εξηγεί ερασιτέχνης παρατηρητής, αλλά και από τη διάθεση μας, συμπληρώνει. Αυτά τα φαινόμενα θέλουν υπομονή καθώς ναι μεν υπάρχει η ορολογία "βροχή" στην ονομασία του φαινομένου, αλλά στην πραγματικότητα η συχνότητα που πέφτουν τα αστέρια είναι διαφορετική από αυτό που υπονοεί η λέξη αυτή.
Σαν φαινόμενο είναι εφικτό να παρατηρηθεί, αλλά θα πρέπει να ντυθείτε καλά να έχετε υπομονή και να κοιτάτε τη σωστή ώρα (1 ώρα πριν και 1 ώρα μετά τις 22:40) στο σωστό σημείο, όπως στην περιοχή του δήμου Μαραθώνα, είναι το Γραμματικό.
Τεταρτίδες
Οι φετινές Τεταρτίδες μπορεί να αποδειχθούν ακόμη και η καλύτερη βροχή διαττόντων του φετινού έτους, σύμφωνα με τη βρετανική Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία. Οι συνθήκες φέτος φαίνεται να είναι ιδανικές για παρατήρηση, καθώς στις 2 Ιανουαρίου θα υπάρχει Νέα Σελήνη, άρα ο νυχτερινός ουρανός θα είναι σκοτεινός, ενώ η πανσέληνος - η πρώτη του 2022- θα είναι μόλις το βράδυ της Δευτέρας 17 Ιανουαρίου.
Είναι μια βροχή διαττόντων που θεωρείται καλύτερη του μέσου όρου, αν και είναι λιγότερη γνωστή από άλλες όπως των Λεοντιδών, των Ωριωνιδών και των Διδυμίδων, καθώς τα μετέωρά της είναι πιο αχνά, αλλά συχνά φωτίζουν τον ουρανό με ασυνήθιστα γιγάντιες «ουρές».
Η συγκεκριμένη βροχή από «πεφταστέρια» έχει πάρει το όνομά της από έναν αχνό αστερισμό (Quadrans Muralis ή Επιτοίχιος Τετράς - ήταν ένα αρχαίο αστρονομικό εργαλείο πριν την εφεύρεση του τηλεσκοπίου), τον οποίο είχε ανακαλύψει ο Γάλλος αστρονόμος Ζερόμ Λαλάντ το 1795.
Οι αστρονόμοι δεν είναι ακόμη σίγουροι ποιος ήταν ο διερχόμενος κομήτης, ο οποίος άφησε πίσω του την ουρά σκόνης και σωματιδίων, που μετατρέπονται σε μετέωρα κάθε φορά που η Γη διασταυρώνεται με την τροχιά τους. Είναι πιθανό να πρόκειται για τον αστεροειδή «2003 ΕΗ1» διαμέτρου περίπου δύο χιλιομέτρων, που αποτελεί απομεινάρι ενός πρώην κομήτη, του C/1490 Y1. Ο αστεροειδής επίσημα ανακαλύφθηκε το 2003, αλλά τον μητρικό κομήτη είχαν παρατηρήσει πρώτοι οι Κινέζοι, Ιάπωνες και Κορεάτες αστρονόμοι ήδη από το 15ο αιώνα. Οι πρώτες παρατηρήσεις των διαττόντων Τεταρτιδών στην Ευρώπη έγιναν από το Αστεροσκοπείο των Βρυξελλών το 1825.
Comments