top of page

"Άγαρμπη" επέμβαση καθαρισμού του Πευκοδάσους, στα μέσα του καλοκαιριού...

Παρ΄ όλη την κατακραυγή και τις έντονες αντιδράσεις από τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης και από έντεκα περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνεχίζει, από τις 14 Ιουνίου, τις εκχερσώσεις και κοπές δέντρων στο σπάνιο δάσος κουκουναριάς του Εθνικού Πάρκου Σχινιά, στο όνομα της αντιπυρικής προστασίας, δίχως την άδεια των αρμόδιων Δασαρχείων, επιφέροντας βαρύ πλήγμα στην οικολογική ακεραιότητα αυτού του σπάνιου οικοσυστήματος.



Πέραν της εκτέλεσης δασοτεχνικών εργασιών αντιπυρικής προστασίας με βαριά μηχανήματα, με τις οποίες αποψιλώθηκε μια έκταση 1.400 μέτρων και σε βάθος 50 μέτρων μέσα στο δάσος, τα μηχανήματα του εργολαβικού συνεργείου προχώρησαν σε εργασίες και μέσα στη «Ζώνη Α Υψηλής Προστασίας», στην οποία επιτρέπεται μόνο η επιστημονική παρακολούθηση. Επιπλέον, έχουν διανοιχθεί δρόμοι 2 μέτρων, προκειμένου να εισχωρήσουν μέσα στο δάσος τα μηχανήματα.


εθνικο παρκο σχινια
Έκπληκτοι έμειναν οι Γερμανοί εντομολόγοι που πραγματοποιούσαν μελέτη και είδαν δίπλα τους μπουλντόζες

Παράλληλα, ξεκίνησαν εργασίες ασφαλτόστρωσης για μετατροπή μονοπατιού σε οδό εξυπηρέτησης του Οικισμού Δικαστών - Εισαγγελέων, που διέρχεται ανάμεσα στον υγρότοπο (Ζώνη Α1) και τον λόφο της Δρακονέρας (Ζώνη Α2), που είχε εξετασθεί από τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και είχε απορριφθεί από τον Φορέα Διαχείρισης ως περιβαλλοντικά ασύμβατη με τον χαρακτήρα ενός Εθνικού Πάρκου.


Παρά το γεγονός ότι ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά - Μαραθώνα Υμηττού και ΝΑ Αττικής είχε συγκεκριμένες προτάσεις για ήπιες εργασίες με σκοπό την αντιπυρική προστασία, ώστε να προστατεύονται οι ευαίσθητοι οικότοποι, αυτές αγνοήθηκαν από τη ΓΓΠΠ και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, κατά τον σχεδιασμό και εκτέλεση των εργασιών. Όπως προκύπτει από στοιχεία του Φορέα Διαχείρισης, από τις επεμβάσεις των μηχανημάτων του εργολάβου έχουν ξεριζωθεί και καταστραφεί μικρά δεντράκια κουκουναριάς και έχουν αποκλαδωθεί όλα τα δέντρα κουκουναριάς, ανεξαρτήτως ηλικίας, σε ύψος 3 μέτρων.


Όπως αναφέρουν 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις, «η δίχως σχεδιασμό και σεβασμό για το οικοσύστημα επέμβαση των μηχανημάτων αποψίλωσης του υπορόφου εμποδίζει την οποιαδήποτε φυσική αναγέννηση της κουκουναριάς, ενώ η αποκλάδωση χλωρών κλάδων των ιστάμενων δένδρων, εκτιμώμενης ηλικίας 45-55 ετών, εγείρει σοβαρά ζητήματα μελλοντικής ζωτικότητάς τους. Οι καθυστερημένες επεμβάσεις εντός της αντιπυρικής περιόδου, ενάμιση μήνα μετά την έναρξή της, χωρίς τη συναίνεση των φορέων που είναι αρμόδιοι για την περιβαλλοντική προστασία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά και καθ’ υπέρβαση της σχετικής νομοθεσίας, δεν εξυπηρετούν ούτε την αντιπυρική προστασία ούτε την αειφορική διαχείριση σημαντικά οικολογικών περιοχών».


Αυθαίρετη Τεχνική Έκθεση


Σημειώνεται ότι οι εργασίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο μιας αυθαίρετης τεχνικής έκθεσης, που δεν έχει κοινοποιηθεί σε κανέναν από τους αρμόδιους φορείς, δηλαδή τον Φορέα Διαχείρισης και το Δασαρχείο. Αν και η τεχνική έκθεση έχει ζητηθεί από τον κ. Χαρδαλιά, ο Φορέας Διαχείρισης δεν έχει λάβει καμία απάντηση μέχρι σήμερα. Ανάλογα, το υπουργείο δεν έχει ανταποκριθεί στις εκκλήσεις του Φορέα για προσεκτικές και επιστημονικά ορθές παρεμβάσεις. Επιπλέον, ο Φορέας Διαχείρισης δεν γνωρίζει τους επιβλέποντες τις εργασίες από πλευράς των υπηρεσιών, από τις οποίες απουσιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα εάν οι εργασίες που εκτελούνται είναι βάσει των όσων αναφέρονται στην τεχνική έκθεση.


Καμία ανταπόκριση μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει επίσης από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ούτε και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του (Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος - Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής - Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας, Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος - Διεύθυνση Προστασίας Δασών).


Για τις αλόγιστες επεμβάσεις που γίνονται στην καρδιά της προστατευόμενης περιοχής, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου προσφεύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ υποβάλλει εξαιρετικά επείγουσα αναφορά προς τον Συνήγορο του Πολίτη. Εξάλλου, το Διοικητικό Συμβούλιό του έχει δηλώσει ότι, αν δεν σταματήσουν οι εργασίες και δεν ανταποκριθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, θα υποβάλει την παραίτησή του.


Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Προστασίας του Πολίτη κατέθεσαν 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου, με θέμα: «Στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά - Μαραθώνα συντελείται ακόμη ένα έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος και της προστασίας της βιοποικιλότητας».




Πηγή: efsyn.gr

Kommentare


bottom of page