top of page

Δωρεάν η είσοδος στα μουσεία!

Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα

Στην περιοχή του Βρανά, μόλις 5 χιλιόμετρα από το κέντρο του Μαραθώνα, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα. Η συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει ευρήματα της περιοχής μας από ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί και τα οποία καλύπτουν την ιστορία του Μαραθώνα από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι την ρωμαϊκή περίοδο.

αρχαιολογικό μουσείο μαραθώνα

Το μουσείο εγκαινιάστηκε το 1975 και το 2004 έγινε ανακαίνιση του κτηρίου με επανέκθεση των αρχαιοτήτων και κατασκευή νέου στεγάστρου στο νεκροταφείο τύμβων της Μέσης Εποχής του Χαλκού (στο πλαίσιο των έργων για την Ολυμπιακή προετοιμασία). Μέσα στα επόμενα χρόνια λέγεται ότι ίσως πραγματοποιηθεί επιπλέον επέκταση του κτηρίου, αφού υπάρχουν ευρήματα από την περιοχή που θα μπορούσαν να προστεθούν στη συλλογή του Μουσείου. Τα εκθέματα του Μουσείου παρουσιάζονται σε 5 αίθουσες και σε ένα στεγασμένο αίθριο.



Μετά από επικοινωνία μας με τον Αντιπρόεδρο των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα, κ. Βασίλη Δελαγραμμάτικα μάθαμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ομάδα!

Μπορείς να γίνεις μέλος με μία αίτηση και με μία καταβολή εγγραφής (15 ευρώ) και ετήσιας δόσης (15 ευρώ) και μεταξύ άλλων θα έχεις δωρεάν είσοδο σε όλα τα μουσεία της Ελλάδος. Από τη σελίδα Facebook (Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα) μπορείς να μάθεις περαιτέρω πληροφορίες, καθώς και τις δράσεις που διοργανώνονται.


Αυτή την Κυριακή 1η Μαρτίου οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία και τα μνημεία θα είναι ανοιχτά για το κοινό.


Τύμβος του Μαραθώνα

Ο τύμβος του Μαραθώνα, με ύψος 10 μέτρα και διάμετρο 50, δημιουργήθηκε μετά από τη μάχη των Αθηναίων με τους Πέρσες. Ο τύμβος αποτελεί τους τάφους των 192 Αθηναίων Μαραθωνομάχων, όπου ετάφησαν τα λείψανα που απόμειναν μετά από την καύση των νεκρών.

τύμβος μαραθώνα , αρχαιολογικός χώρος

Η μάχη του Μαραθώνα, κατά τους σύγχρονους ιστορικούς, αποτελεί μια από τις ιστορικότερες μάχες στην ιστορία της ανθρωπότητας.Το 490 π.Χ. ο περσικός στρατός υπό τον Δάτι με διοικητή του στόλου τον Αρταφέρνη, διέπλευσε νότια του Ευβοϊκού και αποβιβάστηκε στην παραλία του Μαραθώνα, τον σημερινό Σχινιά. Η περσική εκστρατεία εναντίον της Ελλάδας έγινε με σκοπό να τιμωρηθούν οι Αθηναίοι και οι Ερετριείς, επειδή είχαν βοηθήσει τους Ίωνες να ξεσηκωθούν κατά των Περσών. Ο επόμενος στόχος των Περσών ήταν να διασχίσουν την Αττική και να πολιορκήσουν την Αθήνα. Παρά την υπεροχή του δυναμικού των Περσών (10.000 Αθηναίοι και 1.000 Πλαταιείς έναντι διπλάσιου αριθμού Περσών), οι Αθηναίοι υπό τον Μιλτιάδη κατάφεραν να κερδίσουν. Η τιμή του εισιτηρίου για τον Τύμβο του Μαραθώνα είναι 3 ευρώ μέχρι τον Μάρτιο και 6 ευρώ από τον Απρίλιο και έπειτα.

Αρχαιολογικός χώρος Ραμνούντα
Αρχαιολογικός χώρος Ραμνούντα

Δες εδώ όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία (διευθύνσεις, τηλέφωνα) που βρίσκονται στη περιοχή του Μαραθώνα.


Φαίη Παπαλά

Φοιτήτρια Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών


 

Φωτογραφίες: αρχείο

Comments


bottom of page