Τα 2 πιο γνωστά βρώσιμα άγρια χόρτα: Αναγνώριση, συλλογή και ...μαγείρεμα!
Έγινε ενημέρωση: 18 Φεβ 2023
Ελάτε να γνωρίσουμε τα πιο εύκολα σε συλλογή άγρια χόρτα της περιοχής μας, που αυτή την εποχή γεμίζουν τα χωράφια. Είναι πεντανόστιμα, με εξαιρετικές ιδιότητες το καθένα από αυτά, ενώ το μάζεμά τους από τον αγρό είναι μία ευχάριστη όσο και αγχολυτική δραστηριότητα.
Η Άγρια Ρόκα
Ένα αγαπημένο και γευστικότατο χόρτο είναι η άγρια Ρόκα (Eruca sativa), ή αλλιώς αζούματο. Έχει χαρακτηριστική πιπεράτη γεύση, είναι πολύ αρωματική και πικρίζει ευχάριστα. Έχει πολύ πιο έντονη γεύση από την ήμερη Ρόκα που θα βρούμε καλλιεργήσιμη.
Αναγνώριση: Διακρίνουμε τα πτεριδωτά φύλλα με σκούρο πράσινο χρώμα ενώ συχνά η διάμετρός της ξεπερνά ακόμα και τα 20 εκ, γίνεται δηλαδή πολύ μεγάλη εάν βρει γόνιμο χώμα και άφθονο νερό. Εάν τρίψουμε τα φύλλα, αναδύεται η χαρακτηριστική της μυρωδιά, οπότε εύκολα μπορούμε να την ξεχωρίσουμε από άλλα παρόμοια χόρτα.
Χρήση: Συνήθως χρησιμοποιούμε τη Ρόκα ωμή. Δίνει εξαιρετική σπιρτάδα σε όλες τις πράσινες σαλάτες ιδιαίτερα με μπαλσάμικο ξύδι και μέλι. Συνοδεύει ευχάριστα κρύα σάντουιτς, πιάτα ζυμαρικών, ψητά λαχανικά, ενώ γίνεται και ομελέτα.
Προσωπικά, από τότε που ξεκίνησα να μαζεύω άγρια Ρόκα, δεν αγόρασα ξανά από μανάβικο, η γεύσης της είναι ασύγκριτα καλύτερη, ενώ διατηρείται και περισσότερες μέρες φρέσκια στο ψυγείο.
Ο Ζοχός
Ένα από τα πλέον δημοφιλή άγρια χόρτο είναι και ο Ζοχός, που περιλαμβάνει δεκάδες είδη του γένους Sonchus, με πιο κοινό το Ζοχό το λαχανώδη (Sonchus oleraceus).
Αναγνώριση: Τα φύλλα είναι και αυτά πτεροσχιδή, όπως και στη Ρόκα, όμως έχουν οδοντωτούς λοβούς και είναι πριονωτά, σχηματίζοντας περιφερειακά μικρά αγκαθάκια. Ο βλαστός συχνά κοκκινίζει χαρακτηριστικά.
Χρήση: Οι βραστοί ζωχοί είναι από τα πιο γνωστά άγρια χόρτα, που θα βρούμε στους πάγκους της λαϊκής το χειμώνα. Βράζονται για λίγα λεπτά, και σερβίρονται με λάδι και λεμόνι. Τρώγεται είτε μόνος του, είτε μαζί με άλλα άγρια χόρτα της εποχής.
Μερικές γενικές συμβουλές για τη συλλογή άγριων χόρτων:
Προτιμάμε περιοχές που δεν ραντίζονται με φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα
Γνωστά μέρη για μάζεμα χόρτων στην περιοχή μας είναι στο βόρειο τμήμα του Κωπηλατοδρομίου (όπου δεν υπάρχουν καλλιέργειες), οι αμπελώνες της Ραμνούντας και του Γραμματικού (ειδικά οι εγκαταλελειμμένοι ή αυτοί στους οποίους δεν εφαρμόζονται ανοιξιάτικα ζιζανιοκτόνα) αλλά και οι ελαιώνες του Μαραθώνα.
Ιδανικά, επιλέγουμε χωράφια που γνωρίζουμε τον καλλιεργητή, και επικοινωνούμε μαζί του ώστε το έδαφος να μην έχει δεχθεί χημικές επεμβάσεις. Εάν έχει φρεζαριστεί λίγες εβδομάδες πριν, ακόμα καλύτερα, καθώς το έδαφος θα είναι αφράτο και τα φυτά πιο ανεπτυγμένα
Σπύρος Σκαρέας
ความคิดเห็น