Η προστασία των θαλάσσιων ειδών |Διαδραστικό εργαστηρίο στο Ναυτικό Όμιλο Νέας Μάκρης
Η προστασία της θαλάσσιας μεγαπανίδας, η σωστή διαχείριση περιστατικών εκβρασμού, η ασφαλής απελευθέρωση των ευάλωτων ειδών από τα αλιευτικά εργαλεία, αλλά και η θετική συμβολή που μπορεί να έχουν οι ενδιαφερόμενες ομάδες, αποτέλεσαν τα βασικά θέματα του διαδραστικού εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε από τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχινιά και Προστατευόμενων Περιοχών Σαρωνικού Κόλπου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ με ανάδοχο το MEDASSET (Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών).
Στο εργαστήριο, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Μαΐου στο Ναυτικό Όμιλο Νέας Μάκρης, συμμετείχαν εκπρόσωποι των επαγγελματιών αλιέων της Νέας Μάκρης, επαγγελματίες δύτες, στελέχη του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ, καθώς και ο Δήμαρχος Μαραθώνα, κ.Στέργιος Τσίρκας, ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση και τόνισε την ανάγκη για περισσότερες τέτοιες πρωτοβουλίες στο Δήμο.
Στο πλαίσιο του εργαστηρίου έγινε εκτενής συζήτηση για τις διαχρονικές απειλές που αντιμετωπίζουν τα θαλάσσια είδη, όπως η παρεμπίπτουσα αλιεία, η υπερθέρμανση των θαλασσών, η πλαστική ρύπανση, τα εγκαταλελειμμένα στους βυθούς δίχτυα ή «δίχτυα φαντάσματα», καθώς και για το πως μπορούν αυτές οι απειλές να αμβλυνθούν με τη συνεργασία των δημόσιων φορέων, της επιστημονικής κοινότητας, των ενδιαφερόμενων μερών, όπως οι αλιείς και η τοπική κοινωνία.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σωστή διαχείριση περιστατικών εκβρασμού ευάλωτων θαλάσσιων ειδών όπως οι θαλάσσιες χελώνες και τα δελφίνια από την καθηγήτρια κτηνιατρικής του ΑΠΘ, κ. Αναστασία Κομνηνού. Επίσης, ενημερώθηκαν σχετικά με τεχνικές ασφαλούς απελευθέρωσης ευάλωτων θαλάσσιων ειδών (θαλάσσιες χελώνες, κητώδη, καρχαρίες και σαλάχια) από τα αλιευτικά εργαλεία και έλαβαν σχετικά έντυπα οδηγιών.
Δράσεις ορθολογικής διαχείρισης, αποκατάστασης και στοχευμένης ενημέρωσης για το Παράκτιο & Θαλάσσιο Οικοσυστήμα του Εθνικού Πάρκου Σχινιά
Το διαδραστικό εργαστήριο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Δράσεις Προστασίας, Προβολής και Ανάδειξης των Προστατευόμενων Περιοχών Ευθύνης της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.» με τη χρηματοδότηση του ΠΕΠ Αττική 2014-2020 και ανάδοχο υπηρεσιών το MEDASSET.
Στο δήμο Μαραθώνα έχουν δρομολογηθεί και άλλες δράσεις από το MEDASSET όπως:
Παρακολούθηση της θερμοκρασίας της θάλασσας με χρήση καταγραφέων θερμοκρασίας νερού.
Κατασκευή και τοποθέτηση δύο ειδικών πινακίδων για την παρακολούθηση αλλαγών/διάβρωσης των ακτών αλλά και των παράκτιων συγκεντρώσεων ιστών του υποθαλάσσιου φυτού Posidonia oceanica (φύκια) μέσω φωτογραφιών που θα λαμβάνονται από τους πολίτες / χρήστες της ακτής, στο παράκτιο τμήμα της ΕΖΔ Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα.
Ανάπτυξη μεθοδολογίας εκτίμησης αλλαγών/διάβρωσης ακτών και αλλαγών συγκέντρωσης ποσειδωνίας και τουλάχιστον τέσσερις εποχικές επισκέψεις στις περιοχές που θα τοποθετηθούν οι πινακίδες για συλλογή δεδομένων πεδίου και φωτογραφικού υλικού.
Συγκέντρωση και ανάλυση στοιχείων για εκβρασμούς και τραυματισμούς ατόμων τουλάχιστον ενός είδους θαλάσσιας μεγαπανίδας που εξαπλώνεται εντός του Εθνικού Πάρκου Σχινιά, καθορισμός αιτίων τραυματισμών και θανάτων, καθώς και περιοχών με μεγαλύτερη συχνότητα περιστατικών, καθώς και προτάσεις διαχειριστικών μέτρων για την αποφυγή των απωλειών.
Ανάπτυξη εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα για το Εθνικό Πάρκο Σχινιά με έμφαση σε θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα και δυνατότητα αποστολής φωτογραφιών από τους πολίτες χρήστες των περιοχών στο πλαίσιο της προηγούμενης δράσης, καθώς και παροχή φόρμας καταγραφής απορριμμάτων στο πλαίσιο του καθαρισμού ακτών.
Το MEDASSET (Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών) ιδρύθηκε το 1988 στην Αγγλία και το 1993 στην Ελλάδα. Είναι διεθνής περιβαλλοντική ΜΚΟ και Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έχει στόχο την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους σε όλη την Μεσόγειο, μέσω ερευνητικών προγραμμάτων σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, ενημερωτικών εκστρατειών, της εκπαίδευσης και της άσκησης πίεσης σε σχετικούς φορείς. Από την ίδρυσή του συνεργάζεται με το Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP/MAP) και είναι μόνιμο Μέλος/Παρατηρητής της Σύμβασης της Βέρνης (Συμβούλιο της Ευρώπης) από το 1988.
Comments