Η καινούργια κάτοικος του Μαραθώνα | Η Βίδρα
Η ευρασιατική βίδρα (ενυδρίδα) είναι ένα απειλούμενο μικρόσωμο θηλαστικό που ζει στις όχθες των ποταμών και των λιμνών. Ζει περίπου 20 έτη, είναι νυκτόβιο και αποτελεί σημαντικό δείκτη υγείας των ορεινών υδάτων.
Η βίδρα ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κουνάβι και τον ασβό. Είναι σαρκοφάγο και τρέφεται με ψάρια, αμφίβια, ερπετά (νερόφιδα), καβούρια, πουλιά και μικρά θηλαστικά.
Κολυμπάει γρήγορα, κουνώντας την ουρά της, το ευλύγιστο σώμα της και χρησιμοποιώντας τις νηκτικές μεμβράνες στα πίσω πόδια της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι καθημερινά ξοδεύει το 10% του χρόνου της για την φροντίδα της γούνας της!
Η αναπαραγωγή της γίνεται καθ' όλη την διάρκεια του έτους. Η κύηση διαρκεί 63 ημέρες και γεννιούνται 1- 4 κουτάβια τα οποία εξαρτώνται από την μητέρα τους για περίπου ένα έτος.
Η φωλιά της βρίσκεται σε στοά πάνω από τη στάθμη του νερού και έχει δύο εξόδους, μία προς το έδαφος και μία προς το νερό. Το αρσενικό δεν ασχολείται με την φροντίδα των νεογνών.
Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας εμφανίζεται η βίδρα;
Στην Ελλάδα θεωρείται ότι υπάρχει ένας από τους πυκνότερους και με μεγάλη εξάπλωση πληθυσμούς. Στην κεντρική Ελλάδα εμφανίζεται μία μικρή διάσπαση των πληθυσμών, ενώ μερικοί απομονωμένοι πληθυσμοί βρίσκονται στην Κέρκυρα, στην Εύβοια και από φέτος στον Σχινιά!!
Η Βιολόγος Μαρία Τριβουρέα από την Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχινιά και Προστατευόμενων Περιοχών Σαρωνικού Κόλπου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής απαντά στις 3 ερωτήσεις μας:
• Πότε πρωτοεμφανίστηκαν στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά οι βίδρες και από που ήρθαν; Υπάρχουν σε άλλες περιοχές του δήμου Μαραθώνα;
Η πρώτη επιβεβαιωμένη καταγραφή βίδρας (Lutra lutra) στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2024 στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου "Βελτίωση των ενδιαιτημάτων αναπαραγωγής της Βαλτόπαπιας στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα" που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και υλοποιεί η ΑΜΚΕ "Οι Φίλοι των Εθνικών Πάρκων" και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Η καταγραφή περιλάμβανε τόσο βιοδηλωτικά ίχνη του είδους, με την χαρακτηριστική οσμή τους, όσο και βίντεο και φωτογραφίες τουλάχιστον ενός ατόμου βίδρας που κατέγραψαν οι αυτόματες καταγραφικές κάμερες που είχαν τοποθετηθεί στον υγρότοπο για το πρόγραμμα.
Παρόλο που στο παρελθόν είχαν υπάρξει ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για παρουσία βίδρας και στη Λίμνη Μαραθώνα, είναι η πρώτη φορά που η παρουσία του είδους καταγράφεται επίσημα στο Δήμο Μαραθώνα και στο Εθνικό Πάρκο. Η βίδρα έχει ευρεία κατανομή στην Ελλάδα, όχι όμως στην Αττική. Η κοντινότερη γνωστή περιοχή εξάπλωσης του είδους βρίσκεται στη νότια Εύβοια.
• Ποιες είναι οι απειλές ως προς την εξαφάνισή τους;
Η βίδρα είναι ένα ημιυδρόβιο σαρκοφάγο θηλαστικό, και αναζητά την τροφή της, κυρίως ψάρια, καβούρια, βατράχους και νερόφιδα, κολυμπώντας στο νερό των υγροτόπων. Αναπαράγεται επίσης σε καλά επιλεγμένα σημεία πάντα κοντά στο νερό. Σαν αποτέλεσμα η υποβάθμιση και η καταστροφή των υγροτόπων εξαιτίας ανθρωπογενών πιέσεων αποτελεί τη βασική απειλή για το είδος.
• Πως μπορούμε να βοηθήσουμε;
Είναι δύσκολο να συναντήσουμε βίδρα μέσα στην ημέρα μιας και το είδος είναι κυρίως νυκτόβιο. Μπορούμε όμως να βοηθήσουμε τους πληθυσμούς της αποφεύγοντας να προκαλέσουμε ρύπανση ή υποβάθμιση των νερών και της παρόχθιας βλάστησης των υγροτόπων. Επίσης, μειώνοντας ταχύτητα όταν κινούμαστε με οχήματα σε υγροτοπικές περιοχές. Σε ευρύτερο πλαίσιο, μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε αναγνωρίζοντας τη σημασία των προστατευόμενων περιοχών για τα είδη ζώων και φυτών που φιλοξενούν και προσπαθώντας για την διατήρησή τους σε καλή κατάσταση.
Ας σεβαστούμε λοιπόν τον καινούργιο κάτοικο της περιοχής μας δημιουργώντας του ένα προστατευμένο περιβάλλον!!!
Κασσάνδρα Κουσούλη
Γεωπόνος
Ευχαριστούμε πολύ την Βιολόγο Μαρία Τριβουρέα και την Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχινιά και Προστατευόμενων Περιοχών Σαρωνικού Κόλπου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για τις πολύτιμες πληροφορίες και την όμορφη συνεργασία!!
Πήγες: arcturos.gr/ wikipedia.gr
Φωτογραφικό υλικό από το Σχινιά: Οι Φίλοι των Εθνικών Πάρκων
Φωτογραφία εξωφύλλου: Wix Andreas Schantl
Comments