top of page

Ο Μαραθώνιος: από τον Άθλο του Φειδιππίδη στο Σύγχρονο Παγκόσμιο Φαινόμενο!

Έγινε ενημέρωση: 7 Νοε

Ο Μαραθώνιος είναι ένας από τους πιο απαιτητικούς αθλητικούς αγώνες, με απόσταση 42.195 χιλιομέτρων, που συνδυάζει ιστορική κληρονομιά και αθλητική αντοχή. Η σύγχρονη διοργάνωση έχει τις ρίζες της σε αρχαία γεγονότα που συνδέονται με την ιστορία της Ελλάδας και συγκεκριμένα με τη Μάχη του Μαραθώνα.


«Ο Μαραθώνιος Αθήνας ο Αυθεντικός» στον Μαραθώνα
«Ο Μαραθώνιος Αθήνας ο Αυθεντικός» στον Μαραθώνα | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας

Ιστορική Αναδρομή


Η ιστορία του Μαραθωνίου έχει ως αφετηρία την αρχαία Ελλάδα, περίπου το 490 π.Χ., κατά τη διάρκεια της Μάχης του Μαραθώνα. Σύμφωνα με τον θρύλο, οι Έλληνες αντιμετώπισαν τον περσικό στρατό στον Μαραθώνα και, όταν νίκησαν, ένας Αθηναίος στρατιώτης, ο Φειδιππίδης, έτρεξε από τον Μαραθώνα στην Αθήνα, καλύπτοντας περίπου 40 χιλιόμετρα, για να αναγγείλει τη νίκη με τη λέξη «νενικήκαμεν». Αμέσως μετά, κατέρρευσε και πέθανε από την εξάντληση...


tfc neas makris

Μεταξύ Μαραθώνα και Αθήνα βρίσκεται το Πεντελικό όρος. Πράγμα που σημαίνει πως εάν ο Φειδιππίδης έκανε πραγματικά τη διάσημη απόσταση, μετά την μάχη έπρεπε να τρέξει γύρω από το βουνό με προφανέστερη διαδρομή τη σύγχρονη λεωφόρο Μαραθώνος, περίπου 42 χλμ καθορίζοντας τα πρότυπα για την απόσταση.

Εντούτοις, υπάρχει και μία άλλη εκδοχή κατά την οποία Φειδιππίδης ανέβηκε τους πρόποδες της Πεντέλης, πέρασε από το Διόνυσο και συνέχισε κατηφορικά προς την Αθήνα. Αυτή η διαδρομή είναι αρκετά μικρότερη (35χλμ) αλλά πολύ απότομη και επικίνδυνη.

Αν και ο θρύλος έχει αμφισβητηθεί ιστορικά, το γεγονός αυτό αποτέλεσε τη βάση για τη σύγχρονη διοργάνωση του Μαραθωνίου, συνδέοντας την έννοια της αντοχής και του θάρρους με την αθλητική αυτή δοκιμασία.


Ο Μαραθώνιος στους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες


Η ιδέα του μαραθωνίου ως αθλητικό γεγονός αναβίωσε στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 στην Αθήνα, έπειτα από πρόταση του Γάλλου ιστορικού και φιλέλληνα Μισέλ Μπρεάλ στον εμπνευστή των Ολυμπιακών Αγώνων, Πιερ ντε Κουμπερτέν. Ο Μπρεάλ πρότεινε έναν αγώνα που θα αναπαριστούσε το ιστορικό δρομολόγιο του Φειδιππίδη από τον Μαραθώνα στην Αθήνα. Ο Μαραθώνιος εισήχθη στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 στην Αθήνα, ως σύμβολο της ελληνικής ιστορίας και της κλασικής αντοχής. Η απόσταση του πρώτου Ολυμπιακού Μαραθωνίου ήταν περίπου 40 χιλιόμετρα, για να τιμήσει τη διαδρομή του Φειδιππίδη από τον Μαραθώνα στην Αθήνα. Στον αγώνα αυτό, ο πρώτος νικητής ήταν ο Έλληνας Σπύρος Λούης, ένας 23χρονος νερουλάς (ή αγρότης) από το Μαρούσι, που έγινε σύμβολο θάρρους και αντοχής για τη χώρα.


Ο Μαραθώνιος στις Βρυξέλλες
Ο Μαραθώνιος στις Βρυξέλλες | Φωτ.: Mārtiņš Zemlickis

Η απόσταση του Μαραθωνίου σταθεροποιήθηκε στα 42,195 χιλιόμετρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908 στο Λονδίνο, με σκοπό η διαδρομή να ξεκινά από το Windsor Castle και να τελειώνει μπροστά στο βασιλικό θεωρείο του σταδίου. Αυτή η απόσταση καθιερώθηκε επίσημα το 1921 από τη Διεθνή Ένωση Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού (IAAF) και παραμένει μέχρι σήμερα. Από τότε, αυτή η απόσταση έγινε η επίσημη για όλους τους Μαραθωνίους.


Μαραθώνιος στο Παρίσι
Μαραθώνιος στο Παρίσι | Φωτ.: @capturemysport @ffathletisme

Η ανάπτυξη του Μαραθωνίου ως Διεθνές Αθλητικό Γεγονός πήρε σάρκα και οστά από τον 20ό αιώνα και μετά. Η μαζική συμμετοχή σε Μαραθωνίους έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής κατά τη δεκαετία του 1970, όταν σημειώθηκε μια «έκρηξη» στο ενδιαφέρον για το τρέξιμο και τον αθλητισμό. Σήμερα, περισσότεροι από 500 Μαραθώνιοι διοργανώνονται ετησίως σε όλο τον κόσμο. Ο Μαραθώνιος καθιερώθηκε ως διεθνές αθλητικό γεγονός, με διάσημους αγώνες που οργανώνονται σε πολλές πόλεις παγκοσμίως, όπως στη Νέα Υόρκη, το Βερολίνο, τη Βοστώνη, το Τόκιο και φυσικά την Αθήνα, όπου διοργανώνεται ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών, στην αυθεντική διαδρομή από τον Μαραθώνα προς το Παναθηναϊκό Στάδιο. Κάθε Μαραθώνιος έχει το δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα, αλλά όλοι μοιράζονται την ίδια απόσταση και την ανάγκη για αθλητική αντοχή.


Η σημασία του Μαραθωνίου σήμερα


Ο Μαραθώνιος σήμερα δεν περιορίζεται μόνο στην αθλητική διάσταση αλλά αποτελεί μια ιδέα με συμβολική σημασία. Πρεσβεύει την έκφραση της ανθρώπινης προσπάθειας, του πείσματος και της επιμονής, ενώ πολλοί συμμετέχουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς ή για προσωπικούς στόχους, όπως η βελτίωση της υγείας τους και η ικανότητα να ξεπερνάνε τα όρια τους. Συμβολίζει τον αγώνα του ανθρώπου απέναντι στα όριά του, αλλά και την ιστορική σύνδεση με την ελευθερία και την επιτυχία απέναντι σε δυσκολίες.

Ο μαραθώνιος παραμένει ένας φόρος τιμής στον αρχαίο κόσμο, προσφέροντας στους σύγχρονους αθλητές την ευκαιρία να συνδεθούν με την ιστορία και να δοκιμάσουν τα όριά τους.


Μαραθώνιος Αθήνας, ο Αυθεντικός στον Μαραθώνα
Μαραθώνιος Αθήνας, ο Αυθεντικός στον Μαραθώνα | Φωτ.: Σάντρα Μεταξάς

Οι συμμετοχές στους σύγχρονους μαραθωνίους είναι πλέον ανοιχτές σε αθλητές από όλα τα επίπεδα, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, με τον αγώνα να έχει γίνει σύμβολο αθλητικού πνεύματος, αντοχής και δύναμης. Η ολοκλήρωση της διαδρομής των 42,195 χλμ. είναι για πολλούς προσωπικό επίτευγμα και σημείο υπερηφάνειας.


zakcret sports

Συνολικά, ο Μαραθώνιος παραμένει μια εμπειρία με βαθιές ρίζες, που συνδυάζει ιστορία, πολιτισμό και αθλητισμό, εμπνέοντας εκατομμύρια ανθρώπους να ξεπεράσουν τις αντοχές τους και να γίνουν μέρος της παράδοσης που ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα.


Κωσταντίνος Δαβερώνας

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

MSc Sports Management


ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: WWW.WELOVEMARATHON.GR


Comments


bottom of page