top of page

Οι Κουκουβάγιες μας

Έγινε ενημέρωση: 4 Ιαν 2021

Ένα πτηνό που συναντάμε στην περιοχή μας, είναι η Κουκουβάγια.

Η Κουκουβάγια ή Γλαύκα ονομάζεται κάθε μέλος της τάξης Γλαυκόμορφα (Strigiformes), η οποία ανήκει στην ομοταξία των Πτηνών (Aves) και περιλαμβάνει περίπου 200 είδη νυκτόβιων αρπακτικών.

Τα περισσότερα είδη της Κουκουβάγιας είναι μικρά σε μέγεθος, έχουν κιτρινωπά μάτια τα οποία δεν «κουνιούνται» και έτσι είναι υποχρεωμένα να μετακινούν ολόκληρο το κεφάλι τους για να αλλάζει το οπτικό τους πεδίο. Μπορεί δηλαδή να περιστρέψουν το λαιμό και το κεφάλι τους 270 μοίρες και αυτό γιατί έχουν αναπτύξει επιπλέον σπονδύλους στον αυχένα τους. Λόγω των πολλών ευαίσθητων κυττάρων που βρίσκονται στον αμφιβληστροειδής χιτώνα στα μάτια τους, έχουν ισχυρή όραση και έτσι βλέπουν το ίδιο καλά την νύχτα και την ημέρα.

Η Κουκουβάγια ως αρπακτικό πετά χαμηλά, αργά και αθόρυβα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge στη Βρετανία εξέτασαν πούπουλα κουκουβάγιας στο μικροσκόπιο, και διαπίστωσαν ότι διαθέτουν ένα χνουδωτό κάλυμμα που κάνει πιο ομαλή τη ροή του αέρα. Επιπλέον, το μπροστινό τμήμα του φτερού διαθέτει ένα σχηματισμό από σκληρές τρίχες που θυμίζει χτένα, ενώ το πίσω μέρος καταλήγει σε πορώδη, ελαστικά κρόσσια. Κανένα άλλο πτηνό δεν έχει αυτή την περίπλοκη δομή φτερών!

Τα πτηνά αυτά είναι σαρκοφάγα.Τρέφονται κυρίως με μικρά θηλαστικά (π.χ. κουνέλια, αρουραίους) ερπετά, αμφίβια, έντομα, ψάρια αλλά και άλλα μικρά πτηνά.


Πρέπει να σημειωθεί ότι οι κουκουβάγιες περιορίζουν τους πληθυσμούς των τρωκτικών με αποτέλεσμα να έχουν σημαντικό ρόλο στην δημόσια υγεία.

Η Κουκουβάγια λόγω της συνάφειάς της με την Αθηνά, τη θεά των τεχνών και της σοφίας θεωρείται σοφό πουλί και τιμήθηκε στην παγκόσμια ιστορία.

Ένα σημαντικό είδος της τάξης Γλαυκόμορφα είναι ο Μπούφος, ο οποίος διαφέρει ως προς τα υπόλοιπα είδη γιατί είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος, έχει δυο χαρακτηριστικούς θυσάνους φτερών στα αυτιά του και έχει πορτοκαλί μάτια. Το όνομα του οφείλεται στο ότι τον πιο πολύ καιρό δίνει την εντύπωση ότι κοιμάται και συνηθίζει να έχει το στόμα του ανοιχτό με σκοπό να μπουν μέσα έντομα και πουλιά, για να τραφεί.

Μπούφος
Ο Μπούφος του Μαραθώνα by photographer Peter Comninellis

Οι Μπούφοι θεωρούνται σχετικά επιθετικά πουλιά και όταν απειλούνται, ανοίγουν τα φτερά τους, έτσι ώστε να δείχνουν μεγαλύτεροι. Για παράδειγμα ο Ευρασιατικός μπούφος, μετά την εφαρμογή της παραπάνω τακτικής, αν δεν φύγει ο εχθρός, βρυχάται βροντερά και επιτίθεται. Τον Μάρτιο του 2015 στην πόλη Πουρμερέντ της Ολλανδίας ένας Ευρασιατικός μπούφος έκανε επίθεση σε τουλάχιστον 50 άτομα τραυματίζοντάς τα στο κεφάλι.


Οι Κουκουβάγιες είναι όμορφα πτηνά του τόπου μας, σύμβολα στην ιστορία μας και δεν χρειάζεται να ψάξουμε πολύ για να τα δούμε ή να τα ακούσουμε.


Κασσάνδρα Κουσούλη

Φοιτήτρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τμήμα Επιστήμης Ζωϊκής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών

 

www.aksioperierga.blogspot.com

Φωτογραφία εξωφύλλου: AllardSchager.com

Comments


bottom of page