Οι ποιητές... όπως μίλησαν στον Μιλτιάδη Ζέρβα.
Το Σάββατο 18/9, είχα την χαρά να βρεθώ στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του αγαπητού φίλου, Μιλτιάδη Ζέρβα με τίτλο: «Οι ποιητές… όπως μου μίλησαν».
Μια βραδιά γεμάτη ποίηση, μελοποιημένη και μη, στην υπέροχη αυλή του συλλόγου «Πολιτιστικές Απόπειρες», που εδρεύει στη Λ. Μαραθώνος 26, Νέα Μάκρη, και που όλα αυτά τα χρόνια προάγει τον πολιτισμό στον τόπο μας. Το μουσικό κομμάτι της βραδιάς, το ανέλαβαν ο Μανώλης Ζέρβας στην κιθάρα και το τραγούδι, ο Σταμάτης Τρικαλιώτης με το μπουζούκι του, και ο Γιώργος Μπάρδης στην απαγγελία και το τραγούδι.
Ο κύριος Μίλτος, όπως τον ξέρω από τα δέκα μου, έχει μεγάλη δραστηριότητα στο χώρο της ποίησης και της δημιουργικής γραφής, μιας και μέχρι τώρα, έχει ήδη εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές. Η πρώτη, «Το ελλείπον θραύσμα» (εκδ. Υπερόριος, 2007), μετά «Η ηγεμονία των βράχων» (εκδ. Οσελότος 2010) και έπειτα, τα «Αφανή ορύγματα» (από τις εκδόσεις Κέδρος, το 2016). Ζει δε, τα τελευταία 20 χρόνια στη Νέα Μάκρη και μας γεμίζει με τις γνώσεις και το χιούμορ του.
Το βιβλίο «Οι ποιητές… όπως μου μίλησαν», αποτελεί μια μικρή ανθολογία των ποιητών που αγάπησε, των ποιητών που τον επηρέασαν.
Ε: Πώς προέκυψε η ενασχόληση με την ποίηση;
Μ: Όλοι μας ερχόμαστε σε επαφή με την ποίηση από τα παιδικά μας χρόνια, στο σχολείο. Όμως η ποίηση που διδάσκονται τα παιδιά, μέσα από τα ανθολόγια του δημοτικού, εκτός από τα στοιχειώδη, όπως είναι τα δημοτικά τραγούδια, είναι σίγουρα πιο εύπεπτη, καθώς ο αθώος και ακατέργαστος νους ενός μικρού παιδιού, δε μπορεί να αφομοιώσει το βάθος των στοχασμών ενός ποιητή. Τουλάχιστον, όχι αν δεν υπάρχει η κατάλληλη καθοδήγηση.
Έτσι είπε και ένας φιλόλογός μου στο λύκειο, όταν του ζητήσαμε για τη λήξη της σχολική χρονιάς, να κάνουμε ένα αφιέρωμα στο Σεφέρη. «Δεν αφορούν εσάς αυτά τα ακαταλαβίστικα». Δεν ξέρω αν το έλεγε με τον ορθότερο τρόπο, αλλά ίσως και να ίσχυε. Οπότε, μπορώ να πω πως η ουσιαστική ενασχόληση με την ποίηση, είτε αυτή είναι ανάγνωση, είτε ανάλυση, είτε συγγραφή, ήρθε αργότερα, όταν ήρθα στην Αθήνα, στο Πολυτεχνείο για σπουδές. Εκεί λοιπόν διάβασα πάνω σε ένα έδρανο, γραμμένο με μαρκαδόρο ή χαραγμένο με σουγιά, δε θυμάμαι: «Στο παραθύρι στέκοσουν, κι οι δυνατές σου οι πλάτες, φράζαν ακέρια τη μπασιά, τη θάλασσα τις τράτες». Έψαξα και βρήκα πως οι στίχοι ανήκαν στο Γιάννη Ρίτσο, και ξέρεις ότι Ρίτσος και δικτατορία, δεν πήγαιναν χέρι χέρι.
Ε: Δεν έμεινες όμως μόνο στο Ρίτσο.
Μ: Σωστά. Κοίτα πως είχε η κατάσταση. Ήμουν φοιτητής από την επαρχεία, και τότε όπως και τώρα, αυτό σήμαινε ένα πράγμα. Πολύ λίγα χρήματα. Δεν είχα την δυνατότητα να αγοράζω ποιητικές συλλογές για να μελετάω, αλλά ήμουν τυχερός. Εκείνη την εποχή, λειτουργούσε η βιβλιοθήκη της Παλιάς Βουλής. Να σημειώσουμε πως δεν ήταν δανειστική, αλλά η υπάλληλος εκεί, έχοντας δει την αγάπη μου για την ποίηση, μου παραχωρούσε «στη ζούλα» διάφορες ποιητικές συλλογές, κι έτσι άρχισα να διαβάζω Ελύτη.
Αργότερα, γνώρισα μια κοπέλα, τη Νίκη, που είχε μεγάλη αγάπη για τον Σεφέρη και συμφώνησε να μου δανείσει ένα βιβλίο με τα άπαντα του, από τις εκδόσεις Ίκαρος. Το βράδυ που η Νίκη μου έφερε το βιβλίο, γυρνώντας σπίτι της, είχε ένα τροχαίο δυστύχημα, και τελικά έμεινα εγώ με τον Σεφέρη. Μέχρι σήμερα, το ίδιο βιβλίο έχω, κι ακόμα τη θυμάμαι.
Αργότερα έμαθα τον Μιχάλη Κατσαρό, και διάβασα το έργο του. Και σιγά σιγά κι άλλους, κι άλλους.
Ε: Πως έφτασες στο να γράψεις αυτό το βιβλίο;
Μ: Όλα αυτά τα χρόνια, διάβαζα και μάζευα πληροφορίες. Κατά καιρούς, γίνονται αφιερώματα σε Έλληνες ποιητές, από τις «Πολιτιστικές Απόπειρες». Και διαπίστωσα ένα πράγμα. Πως υπάρχει συνοχή. Τουλάχιστον για μένα. Δημοτικό τραγούδι, μετά Διονύσιος Σολωμός, Καρυωτάκης, Καβάφης, και φτάνεις στον Ρίτσο, το Γκάτσο, τον Ελύτη. Και μετά στους ποιητές του σήμερα.
Αποφάσισα λοιπόν να συγκεντρώσω όλο αυτό το αρχείο, να ξεχωρίσω τα ποιήματα που μου «μίλησαν» λίγο περισσότερο από τα άλλα, και να φτιάξω μια μικρή ανθολογία, που ουσιαστικά παρουσιάζει στο αναγνωστικό κοινό, ένα ελάχιστο κομμάτι από το έργο των ποιητών που μέσα από τις λέξεις τους, διαμόρφωσαν ως και το πολιτικό τοπίο της χώρας μας.
Ε: Ποιοι είναι οι «σημερινοί» ποιητές που σε έχουν επηρεάσει;
Μ: Με τους «σημερινούς» αναφέρομαι κυρίως στα άτομα που έχω συναναστροφές τα τελευταία 20 περίπου χρόνια, από τότε που ξεκίνησα να μένω μόνιμα στη Νέα Μάκρη. Αυτό είναι το 2ο μέρος του βιβλίου μου. Οι «Νεομακρινοί Ποιητές». Ξέρεις, είναι άνθρωποι που μπορεί να τους ξέρεις ως ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Ο γιατρός σου, ο καθηγητής σου στο φροντιστήριο. Είναι άνθρωποι, που πέρα από την ιδιότητα τους, στο κοινωνικό σύνολο ας πούμε, συγγράφουν συνθέτουν, και κάτι έχουν να πουν. Άνθρωποι που όλα αυτά τα χρόνια, με έχουν εμπνεύσει, μέσα από το ποιήματά τους, και τις συζητήσεις μας.
Ε: Στο τρίτο μέρος του βιβλίου, συναντάμε τον τίτλο «Σαμιώτες Ποιητές και Συγγραφείς». Ποιοι είναι αυτοί;
Μ: Είναι οι άνθρωποι που μοιραζόμαστε την ίδια πατρίδα. Άνθρωποι που έχουν ξεχωρίσει στους τομείς τους, στη δημοσιογραφία, τη φωτογραφία. Ευγενικές ψυχές, λουσμένες με το δώρο του λόγου, που έχουν αποτυπώσει στο χαρτί, είτε με τη μορφή ποιημάτων, είτε δοκιμίων, είτε βιβλίων ολάκερων, την ψυχή τους και τη γνώση τους.
Ε: Όλοι οι γνωστοί ποιητές που έχεις αναφέρει παραπάνω, έχουν αποτελέσει αντικείμενο μελέτης ετών για άλλους και έργο ζωής. Στο βιβλίο θα δούμε αναλύσεις των ποιημάτων και επεξηγήσεις νοημάτων;
Μ: Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η ερώτησή σου. Όχι. Δεν υπάρχει κάποια ανάλυση του έργου των ποιητών. Άλλωστε, δεν έχω το επιστημονικό υπόβαθρο για να το κάνω αυτό. Οι σπουδές μου είναι τεχνοκρατικές κι όχι φιλολογικές. Μέσα από αυτό το βιβλίο, θέλω να μοιραστώ με τους αναγνώστες, ένα μικρό δείγμα, από τα έργα που χάραξαν την ψυχή μου. Θέλω να τους ωθήσω να «ακούσουν» κι αυτοί τους ποιητές. Και ξέρω πως ο καθένας θα ακούσει κάτι διαφορετικό, είναι λογικό. Άλλωστε, διαβάζοντας το βιβλίο, θα παρατηρήσεις πως η παρουσίαση του κάθε ποιητή γίνεται με άλλο τρόπο. Άλλοι ποιητές έρχονται κοντά μας μέσα από τους στίχους τους, κι άλλοι χωρίς καν να αναφέρονται στίχοι, αφού η ίδια τους η ζωή είναι σαν ποίημα.
Το βιβλίο «Οι ποιητές…όπως μου μίλησαν», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος.
Ο συγγραφέας, με πολλή αγάπη, μας παραχώρησε 5 αντίτυπα, τα οποία θα δοθούν κατόπιν κλήρωσης σε 5 τυχερούς αναγνώστες. Το αντίτυπο θα είναι υπογεγραμμένο, με ονομαστική αφιέρωση στον κάθε νικητή. Κάνε κλικ εδώ για τον διαγωνισμό στο instagram. Καλή επιτυχία!
Ευρυγένης
Comments