Συχνό φαινόμενο είναι η συσσώρευση πολλών κλαδιών δίπλα στους κάδους των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης καθώς πολλοί κάτοικοι έχουν την κακιά συνήθεια να πετάνε τα "σκουπίδια" της αυλής τους στην άκρη του δρόμου! Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται σιγά σιγά ένα "βουνό" και να προκύπτει έτσι πρόβλημα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων πόσο μάλλον μια αντιαισθητική εικόνα για την πόλη μας.
Τα κλαδιά μένουν παρατημένα στους δρόμους ή σε χωράφια για πολύ καιρό μέχρι να τα συλλέξει ο Δήμος. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς τους καλοκαιρινούς μήνες και μέσα στο βουνό των κλαδιών μπορούν να κατοικήσουν διάφορα ζωάκια όπως φίδια και αρουραίοι με αποτέλεσμα να υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Για το λόγο αυτό προβλέπεται πρόστιμο στους παραβάτες.
Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναπτυχθεί διάφορα συστήματα για την συλλογή των κλαδιών. Για παράδειγμα στην Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία και Πολωνία δίπλα στους κάδους των απορριμμάτων και ανακύκλωσης υπάρχει ένας επιπλέον κάδος στον οποίο τοποθετούνται κλαδιά αλλά και διάφορα άλλα οργανικά υπολείμματα από τους κατοίκους. Ο κάδος αδειάζετε μία φορά τον μήνα από τον Δήμο. Στη συνέχεια ο Δήμος τα επεξεργάζεται και ένα μέρος τα εμπορεύεται (πχ. ξύλα για θέρμανση τους χειμερινούς μήνες).
Επίσης πολλοί κάτοικοι με τη δικιά τους πρωτοβουλία αποκτούν έναν ειδικό κάδο το οποίο το χρησιμοποιούν για οικιακή κομποστοποίηση με αποτέλεσμα να έχουν δικό τους λίπασμα για τα φυτά τους και λιγότερα απορρίμματα! Στον κάδο της οικιακής κομποστοποίησης προστίθενται φυτικά υπολείμματα, φρούτα, χαρτί κουζίνας, στάχτη, τσόφλια αυγών, κοπριά, πριονίδι και υπολείμματα βοτάνων. Αν οι κάτοικοι του δήμου Μαραθώνα αποκτήσουν κάδο οικιακής κομποστοποίησης θα είναι ωφέλιμο για τους ίδιους αλλά και για το περιβάλλον.
Μια εναλλακτική είναι να κόβουμε τα κλαδιά και να τα πετάμε στους κάδους απορριμάτων. Υπάρχουν διαθέσιμοι στην αγορά σάκοι για μεταφορά που κοστίζουν μόνο 4€.
Είναι κρίμα και φαύλος κύκλος που στην Ελλάδα στα δημοτικά τέλης καθαριότητας που πληρώνουν οι πολίτες δεν περιλαμβάνονται τα "σκουπίδια" των αυλών τους, παρά μόνο τα οικιακά υπολλείματα. Το μάζεμα των κλαδιών από τις αυλές των κατοίκων γίνεται από το φορτηγό του δήμου μέσω συννενόησης στο τηλέφωνο 22943 20933 αλλά δυστυχώς υπάρχει χρέωση 30€ και μέσο χρόνο παραλαβής ενάμιση μήνα. Το φορτηγό στη συνέχεια τα μεταφέρει στην χωματερή της Πεντέλης όπου εκεί ανακυκλώνονται. Πρέπει οι πολίτες να κάνουν λίγη ακόμα υπομονή και να ευελπιστούν ότι η νέα δημοτική αρχή θα ακολουθήσει τα βήματα των οργανωμένων δήμων των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.
Με κάθε τέτοιου είδους μικρή αλλαγή στον δήμο του Μαραθώνα θα υπάρχει μεγαλύτερη οργάνωση, ομορφότερη εικόνα του δήμου μας και προστασία.
Κασσάνδρα Κουσούλη
Γεωπόνος
Comments