top of page

Πεζοπορία στο Πευκοδάσος Σχινιά | Μονοπάτι Πολιτισμού 5 {εικόνες}

Έγινε ενημέρωση: 4 Ιαν 2022

Πεζοπορήσαμε στο Σχινιά - όχι στην παραλία αλλά μέσα, βαθιά στο δάσος, το Πευκοδάσος του Σχινιά. Το καλοκαίρι δεν του δίνουμε την πρέπουσα σημασία γιατί στόχος μας εύλογα είναι τα μπάνια οπότε περιοριζόμαστε στο παραλιακό μέτωπο. Αλλά το χειμώνα όταν το κρύο και ο αέρας δεν μας επιτρέπει να περπατήσουμε την αμμώδη παραλία του Σχινιά, το πευκοδάσος του, είναι μια υπέροχη ενναλακτική!




Μια μέρα με βοριά λοιπόν, η παρέα του We Love Marathon επιλέξαμε τη διαδρομή 5 από τα Μονοπάτια Πολιτισμού για μία χαλαρή βόλτα. Μία βόλτα ιδανική για οικογένειες, για ερωτευμένα ζευγαράκια ή απλά μια βόλτα με το αγαπημένο σας τετράποδο φίλο.


Πεζοπορία στο Πευκοδάσος Σχινιά | Μονοπάτι Πολιτισμού 5
Η παρέα του We Love Marathon | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας


Αφετηρία


Η αφετηρία της πεζοπορίας βρίσκεται στο τέλος της παραλίας Σχινιά όπου παρκάραμε και τα αυτοκίνητά μας. Στη συνέχεια με τα πόδια πλέον στραφήκαμε στο ακριανό παραλιακό μέτωπο του πευκοδάσους (παράλληλα της θάλασσας), όπου οροθετείται με κάποια συρματοπλέγματα καθώς απαγορεύεται η είσοδος σε αυτοκίνητα. Μετά από λίγη προσπάθεια βρήκαμε ένα άνοιγμα και τη σχετική σήμανση - μία πινακίδα όπως αυτή της παρακάτω φωτογραφίας, όπου αναφέρεται το Μονοπάτι Πολιτισμού 5.

Πεζοπορία στο Πευκοδάσος Σχινιά | Μονοπάτι Πολιτισμού 5

Η διαδρομή


Στην αρχή θέλει ιδιαίτερη προσοχή για να μη χαθείτε καθώς η σήμανση είναι ελλιπής. Με το που περάσαμε την είσοδο στρίψαμε ελαφρώς δεξιά και ψάξαμε για την επόμενη σήμανση του μονοπατιού. Μόλις βρήκαμε την πρώτη πινακίδα, οι υπόλοιπες ήταν στην πλειοψηφία τους πιο εμφανείς και συχνές.


Πεζοπορία στο Πευκοδάσος Σχινιά | Μονοπάτι Πολιτισμού 5
Η σήμανση για το Μονοπάτι Πολιτισμού 5 | Φωτ.: Στέλιος Μανταλέρος

Τα δάσος του Σχινιά όπου περπατήσαμε είναι ένα από τα τρία σπάνια παραθαλάσσια δάση της κουκουναριάς στη χώρα μας. Τα δάση αυτά επιβιώνουν σε πολύ ιδιαίτερες συνθήκες ανάμεσα στην αλμύρα της θάλασσας και στα ημίγλυκα νερά ενός υγροτόπου.


Πεζοπορία στο Πευκοδάσος Σχινιά | Μονοπάτι Πολιτισμού 5
Ο απίστευτος συνδυασμός πρασίνου και μπλε στο Πευκοδάσος Σχινιά | Φωτ.: Στέλιος Μανταλέρος


Χαρακτηριστικά είδη δέντρων είναι η κουκουναριά (Pinus Pinea) που κάνει μεγάλα κουκουνάρια και το πεύκο (Pinus Halepensis), ενώ ο πιο χαρακτηριστικός θάμνος είναι το σχίνο (Pistacia Lentiscus) που έχει δώσει και το όνομα του στην περιοχή του Σχινιά. Στο δάσος υπάρχουν επίσης πολλά θαμνοκυπάρισσα, πουρνάρια, ράμνοι και φυσικά θαλασσόκερδα.


Σχίνος
Ο θάμνος Σχίνος από τον οποίο έχει πάρει το όνομά του ο Σχινιάς | Φωτ.: Στέλιος Μανταλέρος


Το "ευδόκιμον Μαραθώνιον άλσος" όπως έγραψε ο Αισχύλος, όπου έγινε η περίφημη Μάχη του Μαραθώνα

Πεζοπορία στο Πευκοδάσος Σχινιά | Μονοπάτι Πολιτισμού 5
Drone φωτογραφία του Πευκοδάσους Σχινιά | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας

Το μονοπάτι είναι πολύ εύκολο, επίπεδο, ιδανικό για αρχαρίους. Η απόστασή του είναι 2χλμ (2.1km) και έχει διάρκεια περίπου 1 ώρα (45'). O συνδυασμός του πρασίνου του δάσους, με το μπλε της θάλασσας θα σας μαγέψει και θα σας κάνει να απορήσετε πως και δεν είχατε δώσει τη δέουσα σημασία όλα αυτά τα χρόνια που έρχεστε για μπάνιο στο Σχινιά...


Πεζοπορία στο Πευκοδάσος Σχινιά | Μονοπάτι Πολιτισμού 5
Το μονοπάτι της επιστροφής όπου αρχίζει και διακρίνεται η θάλασσα του Σχινιά | Φωτ.: Στέλιος Μανταλέρος

Το 2003 η περιοχή του Σχινιά κηρύχθηκε Εθνικό Πάρκο και αποτελεί περιοχή Natura2000


Αναδάσωση Πευκοδάσους Σχινιά


Στο ανατολικό τμήμα τους δάσους, στο μονοπάτι της επιστροφής θα παρατηρήσετε οριοθετημένους χώρους και δενδρύλλια πεύκων - πρόκειται για μια προσπάθεια αναδάσωσης της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα γίνεται υποβοήθηση της φυσικής αναγέννησης της κουκουναριάς (P. pinea L.) μέσω του προγράμματος «Εγκατάστασης Πιλοτικού δικτύου πειραματικών επιφανειών και αναγεννητικών κέντρων στο πευκοδάσος του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα» ένα έργο που υλοποιείται από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά.

Υποβοήθηση της φυσικής αναγέννησης της κουκουναριάς
Υποβοήθηση της φυσικής αναγέννησης της κουκουναριάς | Φωτ.: Στέλιος Μανταλέρος

Ευχαριστούμε τους εθελοντές φωτογράφους μας Χρήστο Μαλέτσικα και Στέλιο Μανταλέρο για τη φωτογραφική κάλυψη του ρεπορτάζ. Δείτε παρακάτω τις υπόλοιπες φωτογραφίες από τον περίπατό μας στο δάσος και εντυπωσιακές λήψεις που αναδεικνύουν την ομορφιά της φύσης!


Στα μέσα της διαδρομής θα συναντήσετε έναν εντυπωσιακό κορμό δέντρου που αποτελεί ένα πανέμορφο σημείο για την αναμνηστική φωτό σας στο Instagram :)







Comments


bottom of page