top of page

Πεζοπορία στη λίμνη Μαραθώνα | αφετηρία από Άγιο Στέφανο

Έγινε ενημέρωση: 4 Ιαν 2022

Η Λίμνη του Μαραθώνα είναι μία τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε με σκοπό τη συγκέντρωση νερού για την ύδρευση της Αθήνας και σχηματίσθηκε από την ανέγερση του Φράγματος του Μαραθώνα σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τον Μαραθώνα.


Η λίμνη Μαραθώνα με το ομώνυμο Φράγμα
Η λίμνη Μαραθώνα με το ομώνυμο Φράγμα από ψηλά | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας

Η πεζοπορία


Η αφετηρία της πεζοπορίας βρίσκεται στον Άγιο Στέφανο (πάτα εδώ για να δεις το ακριβές σημείο της αφετηρίας). Εκεί σας παροτρύνουμε να αφήσετε το αμάξι σας, και να απολαύσετε πεζοί την ομορφιά της φύσης!


Η αφετηρία της πεζοπορίας, βρίσκεται στον Άγιο Στέφανο

Το μονοπάτι είναι εύκολο και κατάλληλο για αρχάριους και οικογένειες με παιδάκια. Σίγουρα θα πρέπει να έχετε μαζί σας νερό, σνακ και φυσικά αθλητικά παπούτσια.


λίμνη μαραθώνα
Στη αρχή της πεζοπορίας μας | Φωτ.: Χάρης Φέτερης

Δεν θα βρείτε κάποια σήμανση πορείας στο μονοπάτι, αλλά η διαδρομή είναι ξεκάθαρη και είναι αδύνατο να βγείτε από την πορεία σας. Το μονοπάτι είναι αρκετά φαρδύ στα περισσότερα σημεία και χωμάτινο.


λίμνη μαραθώνα, πεζοπορία
Το συγκεκριμένο μονοπάτι, ειδικά την περίοδο της άνοιξης είναι μαγευτικά καταπράσινο! | Φωτ.: Χάρης Φέτερης

Η Θέα


Στα μέσα της διαδρομής θα αρχίζετε να θαυμάζετε την μαγευτική θέα της λίμνης... Εδώ θα συνειδητοποιήσετε ότι η Λίμνη Μαραθώνα δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε από το ομώνυμο Φράγμα!


Η έκταση της λίμνης είναι 2,5 τετρ. χιλιόμετρα (2.450 στρέμματα) το μέγιστο βάθος της είναι 54 μέτρα και ο μέσος όγκος της είναι 12.000.000 m³!!!


χάρτης λίμνη Μαραθώνα
Παρατηρήστε το σημείο που είναι το Φράγμα Μαραθώνα, και θα καταλάβετε πόσο μικρό τμήμα της λίμνης βλέπετε!


Η ιστορία που θα λέτε στα παιδιά σας κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας | Ελληνική Μυθολογία


Η Αθήνα υπέφερε από έλλειψη νερού από αρχαιοτάτων χρόνων και αυτό οφείλεται σε μια διαμάχη που έγινε πριν πολλά πολλά χρόνια...


Η διαμάχη Αθηνάς και Ποσειδώνα, παρουσία Θεών | Εικονογράφηση: Γιάννης Στεφανίδης
Η διαμάχη Αθηνάς και Ποσειδώνα, παρουσία Θεών | Εικονογράφηση: Γιάννης Στεφανίδης

Κάποτε στην αρχαία Ελλάδα, ο Ποσειδώνας, ο θεός της θάλασσας, πήγε στην Αττική και βρήκε τον Κέκροπα στην Ακρόπολη να επιβλέπει το χτίσιμο της νέας πόλης. Πλησίασε τον βασιλιά και του ζήτησε να του προσφέρει την πόλη και για χάρη του, να την ονομάσει Ποσειδωνία. «Αν το κάνεις αυτό, η πόλη σου θα γίνει θαλασσοκράτειρα» του είπε και χτύπησε με δύναμη την τρίαινα πάνω στο βράχο. Αμέσως ξεπήδησε ένα κύμα αλμυρού νερού που σχημάτισε μια μικρή λίμνη που την ονόμασαν «Ερεχθηίδα θάλασσα».


Η θέα Αθηνά
Η θέα Αθηνά | Εικονογράφηση: Γιάννης Στεφανίδης

​Τότε παρουσιάστηκε και η Αθηνά, η θεά της σοφίας και ζήτησε κι αυτή, να της προσφερθεί η πόλη και να πάρει το όνομά της. «Αν το κάνεις, θα γίνει η πόλη της ομορφιάς και της γνώσης. Θα ανθίσουν οι τέχνες, τα γράμματα και οι επιστήμες!» είπε και αμέσως χτύπησε με το ακόντιό της το βράχο και φύτρωσε μια ελιά, φορτωμένη με καρπούς. «Αυτό είναι το δικό μου δώρο για την πόλη» είπε. Το δέντρο που είχε κάνει η Αθηνά να φυτρώσει, ήταν το πρώτο σε όλη τη χώρα και αποτελούσε για την πόλη μια υπόσχεση για ευτυχία!

Ο Κέκροπας δεν ήξερε ποιο δώρο να διαλέξει. Έτσι οι θεοί, αλλά και οι κάτοικοι της πόλης, που θέλησαν να τον βοηθήσουν, αποφάσισαν ότι η ελιά ήταν το καλύτερο δώρο για την πόλη και για χάρη της θεάς Αθηνάς, την ονόμασαν Αθήνα!


Ο Ποσειδώνας όμως θύμωσε και καταράστηκε την πρωτεύουσα Αθήνα να μην έχει ποτέ αρκετό νερό, και κάπως έτσι ξεκίνησε το πρόβλημα της λειψυδρίας που ταλαιπωρεί την πόλη μέχρι και σήμερα...


λίμνη μαραθώνα
Η θέα από ψηλά από τον drone photographer Χρήστο Μαλέτσικα

Η κατασκευή της τεχνητής λίμνης Μαραθώνα πριν περίπου 100 χρόνια, ήταν μια προσπάθεια για ύδρευση της πρωτεύουσας, η οποία με την πάροδο των χρόνων δεν υπήρξε τελικά αρκετή λόγω του αυξημένου πληθυσμού της πόλης. Η αναζήτηση για πόσιμο νερό, ειδικά στη χώρα μας είναι ένα καίριο ζήτημα και γ' αυτό το λόγο οφείλουμε να αποφεύγουμε τη σπατάλη του.



Η στάση


Μια όαση πρασίνου, ιδανική για το διάλειμμά σας ή ακόμη και για το πικνίκ σας, βρίσκεται στα μέσα της διαδρομής κάτω από τον ίσκιο των αιωνόβιων πλατανιών, δίπλα ακριβώς από τα υπέροχα νερά της λίμνης!

Εδώ θα δείτε και έναν τεχνητό καταρράκτη, όπου καταλήγουν τα νερά που συγκεντρώνονται από το βουνό της Πεντέλης, τα νερά του χειμάρρου της Σταμάτας.

Το σημείο που καταλήγει ο χείμαρρος της Σταμάτας |  πεζοπορία
Το σημείο που καταλήγει ο χείμαρρος της Σταμάτας | Φωτ.: Χάρης Φέτερης

Μην ξεχάσετε όμως τα σκουπίδια σας! Να έχετε πάντα μαζί σας μια σακούλα για τα απορρίμματά σας, καθώς πρόκειται για δασική περιοχή.


Η Λίμνη Μαραθώνα
Η Λίμνη Μαραθώνα | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας


Η ιστορία. Πως δημιουργήθηκε η τεχνητή λίμνη Μαραθώνα;


Το Φράγμα του Μαραθώνα κατασκευάστηκε το 1926-1929 για να καλύψει τις υδρευτικές ανάγκες της πόλης των Αθηνών από την αμερικάνικη εταιρεία Ulen, δημιουργώντας έτσι την τεχνητή λίμνη Μαραθώνα.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του Φράγματος Μαραθώνα, έτος 1927 | Φωτ. Αρχείο ΕΥΔΑΠ
Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του Φράγματος Μαραθώνα, έτος 1927 | Φωτ. Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Στο σημείο αυτό καταλήγουν οι χείμαρροι του Χάραδρου και του Βαρνάβα, που κυλούν από την Πάρνηθα (30χλμ βορειοανατολικά της Αθήνας) και το νερό του χειμάρρου της Σταμάτας.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του Φράγματος Μαραθώνα
Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του Φράγματος Μαραθώνα, έτος 1929 | Φωτ. Αρχείο ΕΥΔΑΠ | Φωτ. Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Το έργο έχει επενδυθεί με λιθοδομή ενώ η πρόσοψη του Φράγματος με πεντελικό μάρμαρο και γι' αυτό είναι μοναδικό στο είδος του παγκοσμίως! Έχει ύψος 54μ, μήκος 285μ και το πλάτος του στη στέψη είναι 4,5μ ενώ στη βάση είναι 48μ.

Διάβασε εδώ περισσότερα για την ιστορία κατασκευής του Φράγματος Μαραθώνα
φράγμα μαραθώνα
Επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού της χώρας Ελ. Βενιζέλο κατά τη διάρκεια της κατασκευής του φράγματος | Φωτ. αρχείο ΕΥΔΑΠ

Η Λίμνη του Μαραθώνα ήταν το κυριότερο απόθεμα νερού για την ύδρευση της Αθήνας από το 1931, οπότε άρχισε να δίνει νερό, μέχρι το 1959. Το 1959 άρχισε να λειτουργεί σύνδεση παροχής από τη λίμνη Υλίκη, ενώ από το 1981 το περισσότερο νερό για την ύδρευση της ελληνικής πρωτεύουσας προέρχεται από την τεχνητή Λίμνη του Μόρνου. Σήμερα πλέον όλο το νερό της Λίμνης Μαραθώνα δεν θα επαρκούσε παρά μόνο για λίγες ημέρες υδροδοτήσεως της Αθήνας!


Το Φράγμα Μαραθώνα και η ομώνυμη λίμνη σήμερα | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας
Το Φράγμα Μαραθώνα και η ομώνυμη λίμνη σήμερα | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας

Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας αυτής δεν θα δεις το Φράγμα από κοντά, παρά μόνο τη λίμνη και τις ομορφιές της φύσης που έχουν δημιουργηθεί χάρη σε αυτό το τεχνητό έργο.


Η πεζοπορία Άγιος Στέφανος - Λίμνη Μαραθώνα σε νούμερα


Η πεζοπορία (χαμηλής έντασης περπάτημα - 16'/χλμ) έχει μια απόσταση 8 χλμ και όπως προαναφέραμε διαρκεί, 2-3 ώρες συμπεριλαμβανομένη και μιας μισάωρη στάσης, που προτείνουμε να την κάνετε στο σημείο με το μικρό καταρράκτη. Μπορείτε να συνεχίσετε μετά ακολουθώντας το δεξί μονοπάτι αλλά μετά από λίγο θα φτάσετε στον φράχτη της ΕΥΔΑΠ, όπου σου απαγορεύεται ρητά η διέλευση.


πεζοπορία
Το μονοπάτι είναι ευχάριστο και εύκολο | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας

Οι θερμίδες που κάψαμε έφτασαν τις 500C και κλείσαμε τη μέρα μας με πανέμορφες εικόνες για πάντα χαραγμένες στο μυαλό μας!



Facebook group Μαραθώνια Μονοπάτια, για να ενημερώνεσαι σε τακτική βάση για τις υπέροχες διαδρομές που υπάρχουν στην περιοχή μας

λίμνη μαραθώνα, πεζοπορία
Η θέα που βλέπεις κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας είναι μοναδική | Φωτ.: Χάρης Φέτερης

Δείτε παρακάτω τα μέλη της ομάδας του WLM μαζί με φίλους και οδηγό τον Μιχάλη Μπιτζηλαίο, στην πεζοπορία της λίμνης Μαραθώνα σε ολιγόλεπτο βίντεο από τον drone videographer Χρήστο Μαλέτσικα.





Ακολουθούν οι υπόλοιπες φωτογραφίες που ξεχωρίσαμε από την πεζοπορία μας στη λίμνη Μαραθώνα - Με την ευγενική προσφορά των συνεργατών μας Χρήστο Μαλέτσικα και Χάρη Φέτερη.


Σόνια Γεροδήμου

ΤΕΦΑΑ

Comments


bottom of page