top of page

Τα αυθαίρετα στο Μάτι. Πόσα είναι και ποια τελικά θα κατεδαφιστούν;


Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για το Μάτι, το οποίο παρουσίασε εχθές σε συνέντευξη Τύπου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) υιοθετεί μια ισορροπημένη και δίκαιη προσέγγιση, χωρίς ακρότητες: δεν κατεδαφίζονται τα πάντα, αλλά εξασφαλίζεται ότι η περιοχή θα γίνει λειτουργική και ασφαλής με το ελάχιστο κοινωνικό κόστος. Έτσι, θα γίνουν μόνο οι αναγκαίες κατεδαφίσεις για τη λειτουργικότητα και ασφάλεια της περιοχής – κυρίως κτισμάτων κοίτες ρεμάτων, τα οποία οριοθετούνται μέσω τεχνικών έργων διευθέτησης.



Αποζημιώσεις


Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το εάν προβλέπονται κάποιου είδους αποζημιώσεις για τα ακίνητα που θα κατεδαφιστούν, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ υπογράμμισε ότι όσα είναι αυθαίρετα δεν θα αποζημιωθούν. Για τα υπόλοιπα (δηλαδή ακίνητα με νόμιμες οικοδομικές άδειες που όμως βρίσκονται σε περιοχές δασικές, ή σε ρέματα), προβλέπονται οι αποζημιώσεις που ορίζει ο νόμος.


Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΝ, κ. Ευθύμη Μπακογιάννη, στις περιοχές που δεν εξαιρούνται από το δασικό χαρακτήρα, διατηρούνται όσα κτίσματα έχουν οικοδομηθεί με νόμιμη άδεια, ενώ για τα υπόλοιπα δίνονται εναλλακτικές δυνατότητες για τακτοποίηση κτισμάτων (υπό προϋποθέσεις) ή για χαρακτηρισμό των γηπέδων ως μη δασικών (υπό προϋποθέσεις).


Σε συνέντευξη σήμερα Τρίτη 16/6 το πρωί στο ραδιόφωνο στον Skai που έδωσε ο κος Μπακογιάννης δίνει επιπλέον διευκρινήσεις για το μέλλον των αυθαιρέτων στην ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει τους οικισμούς το Μάτι, τον Προβάλινθο το Κόκκινο Λιμανάκι, την Αγία Μαρίνα και την Αμπελούπολη.


Τα αυθαίρετα στο Μάτι. Πόσα είναι και ποια θα γκρεμιστούν τελικά;

Πόσα αυθαίρετα υπάρχουν στο Μάτι;


"Υπάρχουν τεράστια οικόπεδα τα οποία κάνουν αδύνατη την πρόσβαση στη θάλασσα και επιπλέον μεταξύ άλλων υπάρχει και ένα οδικό δίκτυο πολύ στενό, χωρίς συγκεκριμένο προσανατολισμό λαβυρινθιακής μορφής.


Θα διανοιχτούν λοιπόν δρόμοι, ρέματα, θα διαμορφωθεί το παραλιακό μέτωπο και ότι βρίσκεται πάνω σε αυτές τις παρεμβάσεις θα κατεδαφιστεί. Στόχος είναι οι λιγότερες απώλειες σε κύριες κατοικίες. Έχει γίνει αναστολή οικοδομικών εργασιών στους άξονες για διάνοιξη, και άρση της αναστολής αυτής θα γίνει μετά το προεδρικό διάταγμα τέλη Οκτωβρίου.


Λόγω της οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής, παρουσιάζεται ένας μεγάλος αριθμός αυθαιρέτων. Υπάρχουν κάποια κτίρια με άδεια, αλλά ελλιπής. Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να έβγαλε άδεια για αγροτική αποθήκη τη δεκαετία του 50 και με τα χρόνια παράνομα να το διαμόρφωσε σε κατοικία.


Τα αυθαίρετα στο Μάτι. Πόσα είναι και ποια θα γκρεμιστούν τελικά;

Αναλυτικότερα έχουμε χωρίσει τις περιοχές σε 4 ζώνες:

  • Δασικού χαρακτήρα υπάρχουν 426 κτίρια με το 40% αυθαίρετα*

  • Οικιστικού ελέγχου, με 30%

  • Πολεοδόμηση, με 20%

  • Εκτός σχεδίου περιοχή με 18% αυθαίρετα

Υπάρχει νομοθεσία τακτοποίησης των αυθαίρετων που λήγει 30/6 (θα έχει μάλλον παράταση) όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα τακτοποιήσουν."


Κατεδάφιση 141 κτισμάτων με χρήσεις Α και Β κατοικίας, εστίασης και τουρισμού, καθώς και 339 μαντρότοιχων, προβλέπει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για την ευρύτερη περιοχή το Μάτι.

"Μέχρι την άλλη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η έναρξη ενός μεγάλου πολεοδομικού προγράμματος. Έχει διασφαλιστεί μια χρηματοδότηση 200.000.000€ για να γίνουν μελέτες σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να οργανωθεί ο χωροταξικός και ο πολεοδομικός σχεδιασμός."



Νίκος Λεγάκης


Μηχανολόγος Μηχανικός

 

* αυθαίρετη κατοικία ή οικία με κάποιες αυθαιρεσίες


Πηγές: ethnos.gr & Skai radio


Cover pic: Freepik

Opmerkingen


bottom of page