Ο Αγριόχοιρος ή αγριογούρουνο είναι ο άγριος πρόγονος των εξημερωμένων χοίρων. Είναι ένα δασόβιο είδος το οποίο συγκεκριμένα ζει στα πυκνά θαμνώδη δάση πλατύφυλλων, δρυός, καστανιάς και οξιάς. Συχνά όμως μετακινείται για αναζήτηση τροφής σε ελώδεις εκτάσεις, σε γεωργικές καλλιέργειες που συνορεύουν με δάση ή ακόμα σε μεγάλα υψόμετρα το καλοκαίρι στην αλπική ζώνη.
Σε πλήρη ανάπτυξη φτάνει σε μήκος τα 110-180 εκ. και σε βάρος τα 170-200 κιλά, πολλές φορές όμως ξεπερνά και τα 250 κιλά! Έχει ανεπτυγμένη όσφρηση και ακοή αλλά η όρασή του είναι περιορισμένη - αντιλαμβάνεται κυρίως την κίνηση και όπως τα περισσότερα θηλαστικά δεν βλέπει τα χρώματα. Το τρίχωμά του αλλάζει δυο φορές το χρόνο, τον Οκτώβριο και τον Μάιο και χρωματισμός του ποικίλλει ανάλογα τις εποχές, τις τοπικές γενιές και τον τόπο διατροφής του, από καφεκόκκινος, γκρι έως μαύρος. Είναι πολύ δυνατό ζώο και όταν τρέχει μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως 40 km/h. Ζει κατά μέσο όρο 10 χρόνια, σε σπάνιες περιπτώσεις φτάνει όμως και παραπάνω από 15.
Έχει 4 κυνόδοντες οι οποίοι εμφανίζονται αμέσως μετά την γέννησή του. Οι κυνόδοντες της πάνω σιαγόνας είναι μεγαλύτεροι και ισχυρότεροι απ' αυτούς της κάτω και όλοι έχουν διεύθυνση προς τα πάνω. Τα αρσενικά έχουν μεγαλύτερους κυνόδοντες από τα θηλυκά. Το εύρος της τριβής των κυνοδόντων είναι διαγνωστικό στοιχείο της ηλικίας των ζώων. Στα ανήλικα είναι ανύπαρκτη και αυξάνει με την πάροδο των χρόνων. Ένας άλλος τρόπος να διαπιστωθεί εμπειρικά η ηλικία των ζώων μιας ομάδας είναι ο τρόπος που σκάβουν το έδαφος. Τα νεαρά άτομα σκάβουν ακανόνιστα, ενώ τα ενήλικα δημιουργούν συνεχείς κανονικές αυλακώσεις.
Ο αγριόχοιρος είναι ένα παμφάγο ζώο. Τρέφεται κυρίως με βελανίδια, κάστανα, διάφορα φρούτα και καρπούς, ρίζες και βολβούς τα οποία βγάζει σκάβοντας το έδαφος. Οι επιδρομές του είναι συχνές σε καλλιέργειες με πατάτες, παντζάρια και καλαμπόκια, ιδίως όταν οι καρποί είναι σε γαλακτώδη ακόμα μορφή. Το διαιτολόγιο συμπληρώνεται με μύκητες (μανιτάρια), σκουλήκια, σαλιγκάρια, έντομα, αμφίβια, ερπετά, τρωκτικά, αυγά εδαφόβιων πτηνών αλλά και νεκρά ζώα. Τα νεκρά ζώα είναι όμως συχνά φορείς της τριχινιάσεως, ασθένειας που μεταδίδεται στον άνθρωπο, γι' αυτό το κρέας του αγριόχοιρου πρέπει να βράζεται καλά.
Σε περιόδους έλλειψης τροφής, τα αγριογούρουνα μπορεί να διανύσουν έως και 80 χιλιόμετρα. Κατά την μετακίνηση αυτή κινούνται το ένα ζώο πίσω απ' το άλλο με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η καταμέτρησή τους από τα ίχνη.
Λατρεύει τα λασπόλουτρα, τα οποία τον απαλλάσσουν από τα παράσιτα ενώ συγχρόνως το δέρμα του λαμβάνει διάφορα ορυκτά άλατα και ιχνοστοιχεία. Για να βρει τον κατάλληλο τόπο με τα λασπόλουτρα διανύει μεγάλες αποστάσεις. Μετά το λασπόλουτρο τρίβεται στους κορμούς των δέντρων ώστε να καθαρίσει την ξεραμένη λάσπη η οποία απομακρύνεται μαζί με τα παράσιτα.
1st photo by Greek Hounds, 2nd photo by Dutch Cooper and 3rd photo by Peter Comninellis
Το αγριογούρουνο όπως και άλλα είδη ζώων, γίνεται επικίνδυνο όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τα μικρά του ή όταν είναι τραυματισμένο όπου στήνει και ενέδρες. Έχουν σημειωθεί έως και θανάσιμοι τραυματισμοί κυνηγών από αγριόχοιρους.
Τι κάνουμε αν βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα αγριογούρουνο;
1. Μένουμε ήρεμοι και απομακρύνομαστε αργά-αργά από το ζώο, χωρίς να τρέξουμε! 2. Δεν προσεγγίζουμε και δεν ταΐζουμε το ζώο και τα μικρά του 3. Διατηρούμε ασφαλή απόσταση και δεν προκαλούμε το ζώο σε καμία περίπτωση 4. Δεν το φωτογραφίζουμε με φλας 5. Εάν παρατηρήσουμε ότι είναι ενήλικα ζώα με νεαρά χοιρίδια, προσέχουμε πιο πολύ τις κινήσεις μας γιατί αν φοβηθούν τα ενήλικα θα υπερασπιστούν τα νεαρά τους κάνοντας επίθεση σε εμάς.
Αν τελικά νιώσει απειλή το αγριογούρουνο και επιτεθεί τότε καθώς τρέχει καταπάνω μας, πηδάμε εκτός πεδίου του ένα δευτερόλεπτο πριν μας χτυπήσει και στη συνέχεια προσπαθούμε να σκαρφαλώσουμε πάνω σε ένα δέντρο ή πάνω σε ένα αυτοκίνητο.
Σε πολλές αστικές περιοχές, λόγω της μείωσης της φασαρίας από τα αυτοκίνητα έχουν εμφανιστεί αγριογούρουνα τα οποία είναι ακίνδυνα αν δεν ενοχληθούν από εμάς. Το συγκεκριμένο ζώο απλά συλλέγει την τροφή του. Αυτή την εποχή που μένουμε τις περισσότερες ώρες στο σπίτι μας λόγο καραντίνας, δεν θα έχουμε κάποιο πρόβλημα. Πρέπει όμως να δώσουμε μεγάλη προσοχή στην τυχόν κίνηση των αγριογούρουνων στη Λεωφόρο Μαραθώνος για την αποφυγή ατυχημάτων. Στο διπλανό βίντεο έχουμε στιγμιότυπο από την επίσκεψη ενός νεαρού αγριογούρουνου στην περιοχή Αγίας Μαρίνας Νέας Μάκρης.
Η αρμόδια υπηρεσία είναι το Δασαρχείο Πεντέλης το οποίο μας ενημέρωσε ότι τα συγκεκριμένα αγριογούρουνα κατέβηκαν κατά πάσα πιθανότητα από την Πάρνηθα και εμφανίζονται πλεόν και κοντά σε δασικές εκτάσεις του Διονύσου και της Κηφισιάς.
Γενικά, οι κυνηγοί παρεμβαίνουν για τον έλεγχο του πληθυσμού μόνο σε μη κατοικήσιμες περιοχές και κυρίως όταν γίνονται ζημιές σε καλλιέργειες. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια τέτοιου είδους ενέργεια στην Αττική αλλά το Δασαρχείο το παρακολουθεί.
Το Δασαρχείο συμβουλεύει:
Να μαζεύουμε τα υπολείμματα τροφών μετά το τάισμα των αδέσποτων ζώων στην περιοχή μας
Όταν βγαίνουμε βόλτα με τα σκυλιά μας να τα έχουμε πάντα σε λουρί και
Να προσέχουμε στη μετακίνησή μας με το αυτοκίνητο, τις πολύ πρωινές και βραδινές ώρες καθώς τότε εμφανίζονται συνήθως τα αγριογούρουνα.
Τηλέφωνο Δασαρχείου Πεντέλης: 210-8142100
Φοιτήτρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τμήμα Επιστήμης Ζωϊκής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών
Πηγές: neolaia.gr | mixanitouxronou.gr | wikipedia.gr
Φωτογραφία εξωφύλλου: Jeroen van Wijk
Βίντεο: Facebook George Sampson
Comments