Υπέροχες ποδηλατικές αποδράσεις στο δήμο Μαραθώνα | 6 εναλλακτικές προτάσεις
Έχει αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, πως βόλτα στη φύση αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή με πολλά οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία. Η επαφή με τη φύση είναι ένας εύκολος και ανέξοδος τρόπος να αποδράσει ο καθένας από την πεζή καθημερινότητα, τις σκοτούρες και τα προβλήματα που τον απασχολούν. Σκεφτείτε πως όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να απογειωθεί εάν συνδυαστεί με το διαχρονικά αγαπητό άθλημα της ποδηλασίας.
Το ποδήλατο αποτελεί ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο μεταφορικό μέσο με μεγάλη ιστορία, και συχνά είναι η πρώτη αγάπη των παιδικών και εφηβικών μας χρονών. Σε αρκετές πόλεις της Ευρώπης (Άμστερνταμ, Κοπεγχάγη, Βαρκελώνη) προωθείται η χρήση του ποδηλάτου ως βασικό μέσο μετακίνησης καθώς αποτελεί έξυπνη λύση στα έντονα συγκοινωνιακά προβλήματα που μαστίζουν τον σύγχρονο αστικό ιστό, δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και βοηθάει στη διατήρηση της καλής υγείας.
Στην Ελλάδα το ποδήλατο αποτελεί καθημερινότητα σε αρκετές επαρχιακές πόλεις που έχουν τις κατάλληλες δομές και προϋποθέσεις (Καρδίτσα, Τρίκαλα, Καλαμάτα, Κομοτηνή). Αξίζει να αναφερθεί πώς για την μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της Αττικής, η εκτεταμένη χρήση του ποδηλάτου σημειώθηκε στην περίοδο του κορωνοϊόυ, σαν άλλοθι για έξοδο, και τελικά υιοθετήθηκε σαν αγαπημένη συνήθεια από πολλούς.
Τα οφέλη της ποδηλασίας
Η ερασιτεχνική ποδηλασία αποτελεί μία ήπια μορφή άσκησης, με χαμηλή επιβάρυνση στους συνδέσμους και τις αρθρώσεις που μπορεί να κάνει ο καθένας ξεκούραστα, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Κάνοντας ποδηλασία μπορούμε να χτίσουμε μυϊκή μάζα, να βελτιώσουμε την καρδιοαναπνευστική λειτουργία του οργανισμού και να χάσουμε ξεκούραστα βάρος επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα απώλεια λίπους.
Οδηγώντας συχνά ποδήλατο, βελτιώνεται αισθητά η κιναίσθηση, η ιδιοδεκτικότητα και η γενική ικανότητα προσανατολισμού και ισορροπίας του ασκούμενου. Η άσκηση έχει συνδεθεί στενά με την υγεία του εγκεφάλου και την μείωση των αρνητικών αλλαγών στις γνωστικές του λειτουργίες με την πάροδο του χρόνου. Η ευεργετική επίδραση για την εγκεφαλική λειτουργία οφείλεται στην αύξηση της ροής του αίματος κατά τη διάρκεια της άσκησης και μετά. Κάνοντας ποδήλατο μπορούμε να βελτιώσουμε την ψυχολογία και την ποιότητα ζωής μας αφού ενισχύεται το ανοσοποιητικό, αυξάνεται η σεξουαλικότητα, μειώνεται το άγχος και κοιμόμαστε καλύτερα. Τέλος μπαίνοντας στο ρόλο του ποδηλάτη, διευρύνεται ο κύκλος γνωριμιών μας, αφού η ποδηλασία είναι ένα άθλημα υψηλής κοινωνικότητας. Οι ποδηλατοβόλτες δημιουργούν χαλαρό κλίμα, όμορφες παρέες και αξιόλογες φιλίες σε ένα υπέροχο, δυναμικό και ταχέως εναλλασσόμενο περιβάλλον πού οποίος ξεκινήσει δύσκολα θα απομακρυνθεί από αυτό.
Πόσο συχνά πρέπει να κάνω ποδήλατο;
Όπως έχει ήδη αναφερθεί όλα τα στοιχεία της φυσικής κατάστασης και της λειτουργικής ικανότητας τον ατόμου μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά με την άσκηση της ποδηλασίας, αρκεί οι προπονήσεις να γίνονται σωστά, δομημένες και με συνέπεια. Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί πρόγραμμα εξατομικευμένης προπόνησης, ωστόσο αξίζει να αναφερθεί πως για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει, μία ώρα ποδήλατο μέτριας έντασης, 2-3 φορές την εβδομάδα είναι μία εξαιρετική αρχή. Πιο συγκεκριμένα για τους υγιείς ενήλικες (18-64 ετών), οι ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) & CDC (Centers for disease control and prevention) συστήνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα. Ωστόσο ανάλογα με το χρόνο και την ικανότητα και το επίπεδο του κάθε ατόμου αυτό μπορεί να προσαρμοστεί.
Πού μπορώ να κάνω ποδήλατο στο Μαραθώνα;
Ο δήμος Νέας Μάκρης - Μαραθώνα, όπως και οι γύρω περιοχές διαθέτουν πλούσιο κάθετο και οριζόντιο διαμελισμό που μπορούν να ικανοποιήσουν τόσο τον αρχάριο όσο και τον προχωρημένο ποδηλάτη αναφορικά με τις ποδηλατικές του εξορμήσεις. Πιο συγκεκριμένα με αφετηρία το γραφικό λιμανάκι της Νέας Μάκρης οι αρχάριοι ποδηλάτες μπορούν να επιλέξουν την παραλιακή ομαλή διαδρομή έως την παραλία Μαραθώνα, μακριά από τη φασαρία των αυτοκινήτων, διασχίζοντας τον άνετο πεζόδρομο με τους όμορφους φοίνικες και τα υπέροχα παραθαλάσσια καφέ μπαρ της περιοχής.
Στη συνέχεια μπορεί να συνεχίσουν μέχρι το Κάτω Σούλι, σε μία πανέμορφη και εύκολη διαδρομή μέσα στα Κυπαρισσία. Εναλλακτικά από την παραλία Μαραθώνα μπορεί κάποιος να εξορμήσει πετρόχτιστο χωριό του Μαραθώνα ή να πάει στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά. Μία άλλη εξίσου εύκολη διαδρομή είναι προς τη Ραφήνα ως στο πάρκο του Καραμανλή. Η διαδρομή είναι κυρίως παραλιακή, περνώντας από το Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι και την πλατεία της Ραφήνας. Για τους πιο απαιτητικούς υπάρχουν οι επιλογές ως το φράγμα του Μαραθώνα και η ανάβαση της Λεωφόρος Διονύσου έως την πλατεία Πεντέλης. Οι δύο τελευταίες διαδρομές παρέχουν όμορφα τοπία και δυνατές εικόνες στον αθλούμενο, καθώς και πανοραμική θέα, ο βαθμός δυσκολίας τους είναι μεγάλος.
Τι ποδήλατο χρειάζομαι;
Το θέμα της επιλογής ποδηλάτου, θα μπορούσε να είναι ένα ολόκληρο άρθρο από μόνο του καθώς υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες ποδηλάτων και ευρύ φάσμα τιμών και ποιότητας. Το σημαντικότερο είναι ο τύπος του ποδηλάτου να ταιριάζει στις ανάγκες και τον τρόπο χρήσης του αναβάτη. Στην προσπάθεια να βοηθήσουμε τον αναγνώστη, αναφορικά με τα διαθέσιμα είδη των ποδηλάτων, παρουσιάζουμε παρακάτω σε πολύ αδρές γραμμές τις βασικές κατηγορίες:
Mountain bike. Τα ποδήλατα βουνού μπορούν να πάνε παντού. Αποτελούν την πιο δημοφιλή κατηγορία ποδηλάτου και μπορούν με ευκολία να κάνουν χωμάτινες διαδρομές και off-road εξορμήσεις. Τα mountain bike συνήθως είναι ανθεκτικά, με χοντρή τρακτερωτή ρόδα και μπορούν να κυκλοφορούν με ευκολία σε διαδρομές εντός και εκτός αστικού ιστού. Περιοριστικοί παράγοντες για τη συγκεκριμένη κατηγορία, είναι το αυξημένο βάρος και η δυσκολία ξεκούραστης κάλυψης μεγάλων αποστάσεων.
Trekking bike. Υβριδική μορφή ποδηλάτου, με χαρακτηριστικά δανεισμένα από mountain bike, ελαφρύτερο και με πιο λεπτές ρόδες. Αφορούν τη μικτή χρήση (λίγο δρόμο, λίγο βουνό) και ενδείκνυται για ποδήλατο-βόλτες. Ίσως η καλύτερη επιλογή για αρχάριους αναβάτες. Αυτός ο τύπος ποδηλάτου δεν εξειδικεύεται για συγκεκριμένη χρήση, είναι κατάλληλος για μετακίνηση και βόλτες, όχι όμως για προπονήσεις, δύσκολους χωμάτινους δρόμους ή μεγάλες αποστάσεις που θα μπορούσε εύκολα να καλύψει μία κούρσα.
Ποδήλατα κούρσας. Ο βασιλιάς του ποδηλάτου, ελαφρύ, γρήγορο και ιδανικό να καλύψει μεγάλες αποστάσεις με ταχύτητα, ευκολία και χωρίς κόπο. Η συγκεκριμένη κατηγορία ποδήλατου τσουλάει στο δρόμο καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ταξίδια αγώνες ή βόλτες αναψυχής. Περιοριστικοί παράγοντες στη συγκεκριμένη κατηγορία αποτελούν η άβολη θέση οδήγησης, και το γεγονός ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κακοτράχαλους (η χωμάτινους) δρόμους.
E-bikes (ηλεκτρικά). Είναι τάση (μόδα) των τελευταίων ετών με τεράστια εξάπλωση. Έχουν ηλεκτρονική υποβοήθηση, είναι βολικά και μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ο καθένας (άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, μέτρια έως χαμηλή φυσική κατάσταση) κάνοντας ξεκούραστα μεγάλες αποστάσεις εντός και εκτός πόλεις. Περιοριστικοί παράγοντες είναι ότι έχουν συγκεκριμένη αυτονομία (χρειάζονται φόρτιση), και ζυγίζουν πολύ.
Εκτός από τις παραπάνω κατηγορίες, υπάρχουν τα Gravel (διασταύρωση κούρσας και cyclo- cross, με off-road ελαστικό), τα bmx (επιλέγονται συνήθως από μικρότερες ηλικίες για διασκέδαση), ποδήλατα πόλης (ιδανικά για αστική μετακίνηση, κάλυψη μικρών/μέτριων αποστάσεων, κινούνται αργά , ξεκούραστα και συχνά διαθέτουν σχάρα ή καλάθι για μεταφορά καθημερινών αντικειμένων), αναδιπλούμενα ποδήλατα (έχουν μικρές ρόδες, σπάνε και μπορούνε να μεταφερθούν εύκολα παντού) κ.α.
Η βόλτα με ποδήλατο αποτελεί πάντα μία καλή επιλογή για να έρθουμε σε επαφή με την ύπαιθρο, να γεμίσουμε ωραίες εικόνες να κοινωνικοποιηθούμε και σε τελική ανάλυση να αξιοποιήσουμε ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο μας. Όπως όλα τα αθλήματα που αφορούν το δρόμο έτσι και η ποδηλασία χρειάζεται εξάσκηση, προσοχή, σεβασμό στους κανόνες (ΚΟΚ) και απαραίτητα μέτρα προστασίας (κράνος, ντύσιμο, φώτα κτλ). Η ενασχόληση με την ποδηλασία, φέρνει με έναν ξεχωριστό τρόπο σε επαφή τον ποδηλάτη με την υγεία και την ευεξία σε ένα όμορφο περιβάλλον με άτομα που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες. Ο δήμος Μαραθώνα αποτελεί μία ελκυστική επιλογή για χρήστες ποδηλάτου καθώς υπάρχουν όμορφες επίπεδες (ασφάλτινες και πεζοδρομημένες) διαδρομές, με όμορφο γκαζόν και φοίνικες δίπλα στη θάλασσα για τους αρχάριους, και δυσκολότερες (φράγμα Μαραθώνα, Λεωφόρος Διονύσου) με όμορφο τοπίο και πανοραμική θέα για τους πιο προχωρημένους.
Ποδηλατοβόλτα Νέα Μάκρη - Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο
Αυτή την Πέμπτη 1η Ιουνίου στις 6:15μμ - από το Λιμανάκι της Νέας Μάκρης στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά!
BicyClon We Love Marathon ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ
Επισημαίνεται ότι:
Τηρούμε τους κανόνες του ΚΟΚ και σεβόμαστε όλα τα οχήματα και τους πεζούς. Ο σεβασμός στην ζωή και τον συνάνθρωπο είναι αυτονόητος.
Η βόλτα αφορά σε ενήλικες και μόνο, όπου ο καθένας είναι απόλυτα υπεύθυνος για τον εαυτό του, τον εξοπλισμό του (κράνος, φωτάκια, κτλ) αλλά και τη φυσική του κατάσταση. Η βόλτα δεν θα είναι αθλητικών απαιτήσεων αλλά σε χαλαρούς ρυθμούς (10-20χλμ./ώρα), διάρκειας 2,5 ώρες.
Συμμετέχουμε όλοι ισότιμα, χωρίς ανταγωνιστική διάθεση αλλά ως παρέα με χαλαρή διάθεση.
Η ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του ποδηλάτου του αλλά και η ορθή χρήση του ή ενδεχόμενη επισκευή (π.χ. έσκασε μια σαμπρέλα) ανήκει αποκλειστικά σε κάθε συμμετέχοντα. Το BicyClon δεν έχει τον ρόλο του μηχανικού ποδηλάτων.
Σας περιμένουμε να γίνουμε μια μεγάλη παρέα που χαίρεται μια βόλτα με ποδήλατα. Η συμμετοχή είναι δωρεάν για απεριόριστες διαδρομές!
Μία πρωτοβουλία της Bicyclon με την ένθερμη στήριξη του We Love Marathon!
Πρέπει να τονιστεί με κεφαλαία γράμματα ότι:
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΜΑΔΑ
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΛΑΜΠ. ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΚΑΛΥΨΗ, ΣΥΝΟΔΕΙΑ Ή ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ!!!
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ - ΜΟΝΟ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Το We Love Marathon με την Bicyclon συμμετέχει στον συμβολικό Ποδηλατικό Αγώνα «Χιλιόμετρα Αγάπης» που διοργανώνει ο Σύλλογος «Ορίζοντας» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου (3 Ιουνίου) και την Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων του Καρκίνου (1η Κυριακή του Ιουνίου).
Comments