Βόλτα στον πύργο της Οινόης με αραβικά άλογα!
Έγινε ενημέρωση: 4 Ιαν 2022
Στις παρυφές του Μαραθώνα, δεσπόζει εδώ και αιώνες ένας άγνωστος στους πολλούς επιβλητικός μεσαιωνικός πύργος. Από εδώ ξεκινούσε η επίσημη αντιπροσωπεία για τους Δελφούς και εδώ έζησε ο πλούσιος γαιοκτήμονας και ρήτορας, Ηρώδης ο Αττικός. Κοντά στο πύργο βρίσκεται και το Πύθιο του θεού Απόλλωνα...
Εδώ λοιπόν ξεκινάει και η μαγική διαδρομή που μας προτείνει ο Ιππικός Όμιλος Μαραθώνα. Αντί για το κλασικό μάθημα ιππασίας στον κλειστό χώρο ενός ιππικού ομίλου, το Marathon Endurance Club οργανώνει επιπλέον σε τακτική βάση βόλτες πάνω σε άλογα σε επιλεγμένα (και ελεγμένα για την ασφάλειά τους) μονοπάτια του Μαραθώνα μας.
Η διαδρομή ιππασίας
Μία Κυριακή του Μάϊου λοιπόν, η ομάδα του WLM άδραξε την ευκαιρία και επισκέφτηκε τον πύργο της Οινόης σε μια ημερίδα ιππικής αντοχής που διοργανώθηκε από τον Ιππικό Όμιλο Μαραθώνα. Η περιοχή είναι πανέμορφη και η αφετηρία έχει καθαρά αγροτικό χαρακτήρα, καθώς η γη καλλιεργείται και υπάρχουν πολλά φυτώρια. Ο πύργος βρίσκεται σε σημείο στρατηγικής σημασίας για τα αρχαία χρόνια και χρησίμευε στην υπεράσπιση και τον έλεγχο της περιοχής.
Το μονοπάτι που γίνεται η ιππασία αποτελεί ουσιαστικά τη μια εναλλακτική διαδρομή (κάτω δρόμος) από το Μονοπάτι Πολιτισμού 4 (βλ.χάρτη).
Είναι μια απόσταση περίπου 8 χλμ, γεμάτη πλατάνια που προσφέρουν την πολυπόθητη σκιά σχεδόν σε όλη τη διαδρομή ενώ τα τρεχούμενα νερά που ρέουν δίπλα από το μονοπάτι αποφέρουν μια απολαυστική δροσιά. Το φαράγγι είναι εντυπωσιακό και επιβλητικό και η διαδρομή τελειώνει στο φράγμα του Μαραθώνα!
Ένα καλά κρυμμένο μυστικό μόλις 5 λεπτά με το αυτοκίνητο από το χωριό του Μαραθώνα, μια φύση που συναντάς μόνο σε βόρειες περιοχές της χώρας μας.
Λίγη ιστορία
Ο Πύργος της Οινόης χτίστηκε περίπου το 1250 μ.Χ. από τον ιδρυτή της οικογένειας Όθων Ντε λα Ρος, τον λεγόμενο άρχοντα του Δουκάτου των Αθηνών ο οποίος εκπροσωπούσε το ελληνικό κομμάτι της οικογένειας Ντε λα Ρος. Ο Όθωνας κατάφερε να εδραιωθεί σε αντίθεση με τον αδελφό του Λουδοβίκο ο οποίος πτώχευσε καθώς αποδείχτηκε ανάξιος διαχειριστής της τεράστιας εξουσίας που του δόθηκε στη Γαλλία και όταν περιήλθε σε δεινή θέση τα μέλη της οικογενείας του αναζήτησαν καταφύγιο στον Όθωνα στην Ελλάδα.
Το μίσος όμως μεταξύ αδελφών έμεινε στην ιστορία ως «η κατάρα των Ντε Λα Ρος» γιατί κανένας απόγονός τους δεν κατάφερε να έχει καλές σχέσεις με τα αδέλφια του.
Ο Όθων, ως Μέγας Κύρης των Αθηνών ήταν αυταρχικός, ειρωνικός και αγενής απέναντι στους χωρικούς δημιουργώντας μια αντιπάθεια προς το πρόσωπό του που είχε ως αποτέλεσμα να προσπαθήσουν να τον δηλητηριάσουν. Ο Όθων αργότερα έκρινε πως πρέπει να τον διαδεχτεί ο γιος του Γουίδων και αυτός επέστρεψε μαζί με τη γυναίκα του στο Παρίσι, όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του.
Το Δουκάτο των Αθηνών γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη, όταν στέφθηκε ο δεύτερος δούκας των Αθηνών, ο Γουίδων Ντε Λα Ρος (Guy I de la Roche 1205–1263) ο οποίος μέσα σε λίγα χρόνια έγινε από τους πλουσιότερους ηγεμόνες της εποχής. Η δύναμη και η επιρροή της οικογένειας αυξήθηκε και στα χρόνια της φραγκοκρατίας ήταν από τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις στα Βαλκάνια και τη Μικρά Ασία. Επέκτειναν την περιουσία τους, αγόρασαν κτήματα στην ανατολική Αττική και είχαν ως υποτακτικούς χιλιάδες χωρικούς.
Δεν είναι γνωστό πότε ο πύργος εγκαταλείφθηκε και αν χρησιμοποιήθηκε στις μετέπειτα μάχες των Ελλήνων κατά των Τούρκων, στις οποίες συμμετείχαν και οι απόγονοι της οικογένειας. Παρά το πέρασμα του χρόνου, συνεχίζει να στέκεται επιβλητικός στον Μαραθώνα, και να θυμίζει την πλούσια ιστορία της περιοχής.
O Πύργος έχει ύψος 11,5 μέτρα και διαθέτει τρείς ορόφους, οι οποίοι επικοινωνούσαν μεταξύ τους με καταπακτές. Διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση και έχουν γίνει εργασίες ανακαίνισης που σεβάστηκαν τη μεσαιωνική μορφή του. Η είσοδος γινόταν από ένα άνοιγμα στον πρώτο όροφο, κάτι συνηθισμένο στους μεσαιωνικούς πύργους. Σε κάποια νεότερη περίοδο δημιουργήθηκε και μια νέα είσοδος στο ύψος του εδάφους, η οποία φαίνεται σε παλιότερες φωτογραφίες. Η μεταγενέστερη αυτή είσοδος έχει κλείσει μετά από τις πρόσφατες εργασίες ανακαίνισης οπότε η είσοδος στο εσωτερικό είναι πλέον δύσκολη και επικίνδυνη.
Η ιππασία
Η νοοτροπία μας σίγουρα έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα και λίγο πολύ όλοι μας εκτιμήσαμε την ομορφιά της φύσης. Μια υπέροχη εναλλακτική λοιπόν αντί της πεζοπορίας είναι η ιππασία και το Μονοπάτι Πολιτισμού 4 είναι ιδανικό καθώς ως επι το πλείστον είναι επίπεδο, φαρδύ και αρκετά περιποιημένο.
Η ιππασία είναι ένας υπέροχος τρόπος άθλησης και αποτελεί καλή γυμναστική για τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους μυς, οι οποίοι καθ’ όλη τη διάρκεια της προπόνησης βρίσκονται σε ισομετρική σύσπαση, κάτι που μας βοηθά να έχουμε μια σωστή στάση σώματος.
Η ηλικία εκκίνησης της ιππασίας είναι τα 6 χρόνια και συνιστάται η πρώτη επαφή με το άλογο να είναι εντός ιππικού ομίλου.
Στην περίπτωση που είστε αρχάριοι ο δάσκαλος (σε ιππασία εκτός ιππικού ομίλου, στη φύση) θα είναι μαζί σας και θα κρατάει το άλογο για να υπάρχει μια ελεγχόμενη κατάσταση ενώ εφόσον πλέον αποκτήσετε μια οικειότητα και εμπειρία ο δάσκαλος ιππεύοντας με το άλογο του μπροστά θα ηγείται της ομάδας σας.
Επαφή με τη φύση παρέα με ένα από τα πιο όμορφα ζώα που αυτή έπλασε!
Ο Ιππικός Όμιλος Μαραθώνα
Ο Ιππικός Όμιλος Μαραθώνα ή αλλιώς Marathon Endurance Club δραστηριοποιείται στην περιοχή μας από το 2008 με έδρα μία πανέμορφη φάρμα στο Βρανά Μαραθώνα στην οποία στεγάζονται τα εντυπωσιακά καθαρόαιμα αραβικά τους άλογα. Μας κάνουν περήφανους με σημαντικές διακρίσεις στους αγώνες ιππικής αντοχής με 2 πανελλήνιες πρωταθλήτριες, την Αντιγόνη Νταλιάνη και την Αναστασία Κακαβά.
Σόνια Γεροδήμου
fb page: Marathon Endurance Club
Instagram: @ippikos_omilos_marathona
Δες το βίντεο από την ιππασία στην Οινόη εδώ >>
Φωτογραφίες: Ευχαριστούμε τον συνεργάτη εθελοντή μας Μιχάλη Βλαστάκη για την φωτογραφική κάλυψη του ρεπορτάζ καθώς και την φωτογράφο Ανθή Μπακάλη για την παροχή του επιπλέον φωτογραφικού υλικού.
Comments