top of page

Windsurfing με τον Γιάννη Σούκο στη Νέα Μάκρη | ο αθλητής που μας κάνει περήφανους! {interview}


Η ιστιοσανίδα είναι ένας γρήγορος και διασκεδαστικός τρόπος μετακίνησης μέσα στο νερό με τη βοήθεια του ανέμου, αποτελεί μία μικρότερη εκδοχή ιστιοφόρου με επέκταση της σανίδας του σερφ. Το windsurfing με τη μορφή που το γνωρίζουμε έκανε την εμφάνισή του στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, σε μικρό χρονικό διάστημα έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές και αγαπητό και από το 1985 (Los Angeles) αποτελεί ολυμπιακό άθλημα! Πλήθος ανθρώπων επιλέγουν το συγκεκριμένο extreme sport ως τρόπο προπόνησης αλλά και ψυχαγωγίας. Στην Ελλάδα, πόσο μάλλον στον Μαραθώνα μας, ο καιρός, οι τόποι, και ειδικές συνθήκες (άνεμος, ηλιοφάνεια κτλ.) επιτρέπουν την σωστή διεξαγωγή του συγκεκριμένου αθλήματος όλες τις εποχές του χρόνου και είναι κάτι που αξίζει να ασχοληθούν μικροί και μεγάλοι.


Ο windsurder Γιάννης Σούκος στη Νέα Μάκρη
Ο windsurder Γιάννης Σούκος στη Νέα Μάκρη | Φωτ.: Μιχάλης Βλαστάκης

Το windsurf δεν είναι άθλημα που περιορίζεται στα στενά όρια της καλοκαιρινής διασκέδασης αλλά αποτελεί έναν πραγματικά ευεργετικό τρόπο για τη σωματική και πνευματική μας υγεία καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Η ενασχόληση με την ιστιοσανίδα ενδυναμώνει τον κορμό τους μύες του πυρήνα και γυμνάζει χέρια, πλάτη και πόδια.


Ο windsurder Γιάννης Σούκος στη Νέα Μάκρη
Ο windsurder Γιάννης Σούκος στη Νέα Μάκρη | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας

Πιο συγκεκριμένα στο πάνω μέρος του σώματος κάνοντας σερφ γυμνάζονται οι ώμοι, στήθος, τρικέφαλοι, πλατύς ραχιαίος, δικέφαλοι, τραπεζοειδής, ρομβοειδής και κοιλιακοί ενώ στο κάτω μέρος γυμνάζονται εξίσου τετρακέφαλοι και δικέφαλοι μηριαίοι προσαγωγοί, γλουτοί και πρόσθιος κνημιαίος. Ο μέσος ερασιτέχνης σέρφερ καίει γύρω στις 500-600 θερμίδες την ώρα και λειτουργεί σε υπόμέγιστες εντάσεις (120- 160 BPM) που αποτελεί ιδανικό σημείο για σωστή άσκηση και διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας. Αξίζει να σταθούμε στο γεγονός ότι κάνοντας windsurf γίνεται σημαντική δουλειά από θέμα γυμναστικής, χωρίς νιώσουμε ότι προσπαθούμε για να γυμναστούμε, καθώς ταξιδεύοντας με ταχύτητες 30 km την ώρα έχοντας το θαλασσινό αεράκι να χτυπάει και φόντο τις όμορφες παραλίες, η προσπάθεια που καλείται να κάνει ο επίδοξος αθλητής δεν παραπέμπει σε κανένα από τα κλασικά είδη της προπόνησης. Σε ψυχολογικό επίπεδο η ιστιοσανίδα αποτελεί απόδραση από την καθημερινότητα καθώς η αίσθηση ελευθερίας που προσφέρει όταν πλανάρεις μειώνει το στρες και το άγχος βοηθώντας τον αθλούμενο να χαλαρώσει και να διασκεδάσει χαρίζοντας του απολαυστικές στιγμές άμεσης επαφής με τη φύση (ήλιος, θάλασσα, αέρας).


Συνέντευξη με τον windsurfer Γιάννη Σούκο


Συναντήσαμε τον πρωταθλητή windsurfing Γιάννης Σούκο στη Νέα Μάκρη πρωινό Κυριακής και του κάναμε μερικές ερωτήσεις λίγο πριν μπει για την προπόνησή του.


Ο πρωταθλητής windsurfer Γιάννης Σούκος με τον εθελοντή δημοσιογράφος Κώστας Δαβερώνας
Ο πρωταθλητής windsurfer Γιάννης Σούκος με τον εθελοντή δημοσιογράφο Κώστα Δαβερώνα στη Νέα Μάκρη, στην περιοχή λιμανάκι. | Φωτ.: Μιχάλης Βλαστάκης

Πότε και πώς ξεκίνησες windsurf; Είναι δύσκολο σαν σπορ;

Γ.Σ. : Ξεκίνησα από τα 7 και βασικά δεν υπήρχε συγκεκριμένος λόγος απλά ο πατέρας μου έκανε καθημερινά windsurfing (όποτε του δινόταν η ευκαιρία) οπότε με είχε ενθουσιάσει από πολύ μικρή ηλικία και το δοκίμασα και κόλλησα με αυτό!


Ο windsurder Γιάννης Σούκος στη Νέα Μάκρ
Ο windsurder Γιάννης Σούκος στη Νέα Μάκρη | Φωτ.: Μιχάλης Βλαστάκης

Το windsurf δεν μπορώ να πω ότι είναι το ευκολότερο σπορ, αλλά αν υπάρχει αφοσίωση, υπομονή και θέληση, το δύσκολο μπορείς να το κάνεις εύκολο, άρα δεν θα το χαρακτήριζα ως δύσκολο αλλά χρειάζεται προσπάθεια.


Σε μία καθημερινή βάση, πάλι εξαρτάται από τον καιρό αλλά θα έλεγα σαν μέσο όρο πώς κάνω δύο με τρεις ώρες προπόνηση καθημερινά.



Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον;

Γ.Σ.: Λοιπόν και στο προσωπικό αλλά και σε αθλητικό επίπεδο θέλω να έχω στόχο το windsurf. Aθλητικά θέλω να μη σταματήσω να εξελίσσομαι, ασχέτως αν θα είμαι στην κορυφή ή όχι, θέλω να έχω δώσει το 100% του εαυτού μου αν γίνεται και παραπάνω και να μην έχω ποτέ αμφιβολίες ή κενά μέσα στο μυαλό μου ότι δεν το δοκίμασα ή ότι αν προσπαθούσα παραπάνω μπορεί να το πετύχαινα, θέλω να εξαλείψω κάθε τέτοια περίπτωση... Σε προσωπικό επίπεδο θέλω να γίνομαι καλύτερος σαν άνθρωπος μέσα από τον αθλητισμό και να μπορώ να βοηθάω κόσμο και να φέρνω καινούριους αθλητές μέσα στο άθλημα.


Ο windsurder Γιάννης Σούκος στη Νέα Μάκρη
Ο windsurder Γιάννης Σούκος στη Νέα Μάκρη | Φωτ.: Μιχάλης Βλαστάκης

Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να αρχίσει windsurf, γιατί windsurf και ποια είναι η ιδανική ηλικία;

Γ.Σ: Θα τον συμβούλευα καταρχάς να μην τα παρατήσει, χρειάζεται πειθαρχία, υπομονή και να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου. Πρέπει να βάλεις στόχους και να τους πετύχεις - πρόκληση είναι να ξεπεράσεις τον εαυτό σου, δεν έχεις κανέναν πάνω από το κεφάλι σου εκεί που θες να φτάσεις. Θα φτάσεις, και εκεί που θες να σταματήσεις θα σταματήσεις.


Το windsurf βοηθάει να κρατάς το σώμα σου εγρήγορση, σε καλή λειτουργικότητα και σε μία πολύ καλή κατάσταση.


Ο windsurder Γιάννης Σούκος στη Νέα Μάκρη
Ο windsurder Γιάννης Σούκος στη Νέα Μάκρη | Φωτ.: Μιχάλης Βλαστάκης

Δεν υπάρχει ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος windsurf έχω γνωρίσει πολύ καλούς αθλητές, που ξεκίνησαν στα 30 τους, που ξεκίνησαν στα 10 τους και άλλοι οι οποίοι ξεκίνησαν στα 20. Είναι τεχνικό άθλημα, οπότε είναι σημαντικό τι αντίληψη έχει ο καθένας αλλά το πιο σημαντικό είναι το πόσο θέλει κάποιος να ασχοληθεί. Φυσικά θα έλεγα πως είναι τυχερός οποίος ξεκινήσει σε μικρή ηλικία γιατί πολλά πράγματα θα του βγαίνουν αβίαστα.


Ενδείκνυνται ο Μαραθώνας για windsurf και αν ναι, γιατί;

Γ.Σ.: Λοιπόν δεν θα έλεγα πώς είναι μόνο ο Μαραθώνας καλό σημείο για σερφ ωστόσο είναι μία πολύ καλή τοποθεσία γιατί έχουμε δίπλα μας το Σχινιά, έχουμε τη Νέα Μάκρη έχουμε τη Λούτσα και τη Ραφήνα. Όλα αυτά τα σημεία είναι σημεία σχετικά εύκολα προσβάσιμα για κάποιον αθλητή οπότε είναι πολύ εύκολο να κάνει ο καθένας όσο θέλει και να έχει και επιλογές. Για παράδειγμα όποιος θέλει να κάνει πιο προστατευμένα και όποιος είναι αρχάριος θα ξεκινήσει από τον Σχινιά, μετά όσο προχωράει σε επίπεδο θα συνεχίσει στη Μάκρη που έχει λίγο κυματάκι και όσο καλύτερος γίνεται μετά περνάει και στη Λούτσα, στην οποία είναι ας πούμε η πιο «δύσκολη» πίστα της Ανατολικής Αττικής.


Ο windsurder Γιάννης Σούκος στη Νέα Μάκρη
Ο windsurder Γιάννης Σούκος στη Νέα Μάκρη | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας

Ο Γιάννης Σούκος είναι κάτοικος Μαραθώνα, αθλητής του windsurf με πολλές επιτυχίες και διακρίσεις σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο (1η θέση δύο φορές Παγκόσμιο ifca u21, 2η θέση Παγκόσμιο PWA u21, δεύτερος στην Ελλάδα, No26 PWA αντρών το 22' και No30 στη ίδια διοργάνωση το 23') και πρόσφατα μας έκανε περήφανους κερδίζοντας την προηγούμενη εβδομάδα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην κατηγορία u21.


Ο Γιάννης Σούκος (κέντρο) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα u21 που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο στο Alacati στην Τουρκία  όπου πήρε και την πρώτη θέση.
Ο Γιάννης Σούκος (κέντρο) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα u21 που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο στο Alacati στην Τουρκία όπου πήρε και την πρώτη θέση.

Δυστυχώς δεν έχει καμία στήριξη από το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση και βοήθεια έχει μόνο από τους δικούς τους και κάποιες ιδιωτικές εταιρείες όπως Glaridis Sports (RRD Greece), SN Performance Και η Amino Animo. Παράλληλα με το αγαπημένο του άθλημα, σπουδάζει μηχανικός σκαφών. Στόχος και όραμα του Γιάννη είναι να γίνει όσο καλύτερος αθλητής μπορεί και να ξεπεράσει τον εαυτό στο άθλημα αυτό που τόσο αγαπάει - αποτελεί παράδειγμα και πηγή έμπνευσης για όλους μας! Καλή επιτυχία από καρδιάς John Soukos!


Κωνσταντίνος Δαβερώνας


Καθηγητής φυσικής αγωγής

Msc Sport Management


Δες παρακάτω το drone βίντεο του Χρήστου Μαλέτσικα με τον windsurfer Γιάννη Σούκο.

Comments


bottom of page