Ξεκινά η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018 | Στο σκαμνί 21 άτομα
Τεσσεράμισι χρόνια μετά τον τραγικό Ιούλιο του 2018, που η Ανατολική Αττική μετατράπηκε σε πύρινο μέτωπο, φτάνοντας από την Πεντέλη έως το Μάτι και αφήνοντας πίσω της 104 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, ξεκινά η δίκη σε βάρος των 21 κατηγορούμενων, στην πλειοψηφία τους αξιωματούχων, στους οποίους έχουν αποδοθεί ποινικές ευθύνες.
Η ακροαματική διαδικασία ωστόσο, φαίνεται πως θα αντιμετωπίσει σειρά προβλημάτων, ιδίως τεχνικών δυσκολιών. Η δικαστική αίθουσα, στην οποία πρόκειται να ξεκινήσει η δίκη, είναι ακατάλληλη, καθώς δεν επαρκεί σε χωρητικότητα για μία τόσο μεγάλη διαδικασία. Οι 21 κατηγορούμενοι, που θα συνοδεύονται από διπλάσιους σε αριθμό δικηγόρους, μαζί με τους 213 μάρτυρες που έχουν κλητευθεί και του δικηγόρους πολιτικής αγωγής, δεν πρόκειται να χωρέσουν μέσα στην αίθουσα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ενώ το αρχικό πλάνο - να μεταφερθεί η δίκη στην αίθουσα τελετών του Εφετείου, που είναι και η μεγαλύτερη αίθουσα στην Αθήνα - τελικά εγκαταλείφθηκε. Κι αυτό γιατί στην ίδια αίθουσα διεξάγονται και άλλες σημαντικές δίκες και υπήρξε από τους αρμόδιους φόβος παραγραφής. Έτσι, προτιμήθηκε η λύση της Ευελπίδων και συγκεκριμένα του κτιρίου 9, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες μίας τόσο πολυπληθούς και σημαντικής υπόθεσης. Πάντως, δεν αποκλείεται μετά την πρώτη διακοπή της διαδικασίας, η δίκη να μεταφερθεί σε κάποια μεγαλύτερη αίθουσα της Ευελπίδων, εφόσον είναι διαθέσιμη.
Κι όλα αυτά ενώ ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για την παραγραφή των αδικημάτων, αφού στο σύνολό τους πρόκειται για πλημμελήματα. Η διαβίβαση της δικογραφίας από τον ανακριτή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, μιας και ζητούσε την μεταβολή των κατηγοριών σε κακουργήματα, τελικά δεν ευόδωσε, ενώ παράλληλα χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την έναρξη της δίκης.
Τα κακουργήματα
Το παραπεμπτικό βούλευμα εκδόθηκε από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας στα τέλη του περασμένου Ιουνίου. Οι δικαστές αποφάσισαν ότι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να δικαστούν για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, παρότι στο παρελθόν τόσο ο ανακριτής της υπόθεσης Αθ.Μαρνέρης όσο και οι δικαστές του συμβουλίου πλημμελειοδικών είχαν την άποψη ότι για τους επιτελείς της Πυροσβεστικής οι κατηγορίες έπρεπε να αναβαθμιστούν σε κακουργήματα.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους που έχουν παραπεμφθεί ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας είναι η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, δήμαρχοι της περιοχής (ο πρώην Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης), καθώς και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για λάθη και παραλείψεις στην πρόληψη και την κατάσβεση της πυρκαγιάς αλλά και τους χειρισμούς που έγιναν με σκοπό τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών. Παράλληλα, στο εδώλιο θα καθίσει και ο ηλικιωμένος άνδρας ο οποίος φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά, κατακαίγοντας δάσος και περιουσίες και οδηγώντας στο θάνατο περισσότερους από 100 συμπολίτες μας.
Η δίκη αναμένεται να κρατήσει αρκετούς μήνες. Μόνο οι μάρτυρες κατηγορητηρίου αριθμούν τους 213, με πολλούς από τους συγγενείς των θυμάτων να έχουν δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας, ζητώντας την καταδίκη των υπευθύνων. Εκτός από το ποινικό σκέλος, εκκρεμεί και το σκέλος των αποζημιώσεων που διεκδικούν οι πυροπαθείς που είδαν τους συγγενείς τους και τις περιουσίες τους να χάνονται στις φλόγες.
Στα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να συζητηθεί στο τριμελές διοικητικό πρωτοδικείο η ομαδική αγωγή είκοσι επτά συγγενών θυμάτων που διεκδικούν συνολικά 8,5 εκατομμύρια ευρώ από το δημόσιο ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και ψυχική οδύνη.
Komentarze