Ξύπνησε ο «μουσουδάτος» σκαντζόχοιρος!
Έγινε ενημέρωση: 4 Ιαν 2021
Ο σκαντζόχοιρος είναι ένα μικρό θηλαστικό που ανήκει στην οικογένεια των ερινακεϊδών. Μόλις γεννηθεί ο σκαντζόχοιρος έχει απαλά αγκαθάκια στην πλάτη του τα οποία "αποβάλλονται" κατά τον 1ο χρόνο ζωής του. Αμέσως μετά ξεκινάει η διαδικασία ανάπτυξης καινούργιων μυτερών αγκαθιών. Τα αγκάθια αυτά με απλά λόγια είναι τρίχες που έχουν γίνει σκληρές λόγο κερατίνης, δεν περιέχουν δηλητήριο και μπορεί να πέσουν από κάποια ασθένεια ή από στρες. Ο σκαντζόχοιρος όταν νιώσει απειλή μεταμορφώνεται σε μια μικρή μπάλα και κάνει τα αγκάθια του να πεταχτούν προς τα έξω ώστε να δημιουργηθεί ένα "φρούριο" και να προστατευτεί.
Υπάρχουν 15 είδη σκαντζόχοιρων που συναντιούνται στην Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Νέα Ζηλανδία. Σε πολλές χώρες επιτρέπεται η αγορά του ως κατοικίδιο. Τα περισσότερα είδη είναι νυκτόβια και επικοινωνούν μεταξύ τους με δυνατές κραυγές, οι οποίες ακούγονται κυρίως το βράδυ. Τα μεγαλύτερα σε μέγεθος είδη σκαντζόχοιρων ζουν 4-7 χρόνια ενώ τα μικρά 2-4 χρόνια. Είναι παμφάγα και τρέφονται κυρίως με έντομα, φίδια, βατράχια, αυγά, μανιτάρια, χόρτα και μούρα, έχουν όμως δυσανεξία στην λακτόζη. Οι περισσότεροι σκαντζόχοιροι πέφτουν σε χειμερία νάρκη και ξυπνάνε την άνοιξη τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.
Ο σκαντζόχοιρος ανήκει στην κατηγορία των παρασιτοκτόνων επειδή τρώει πάρα πολλά έντομα
Στην Αγγλία οι κάτοικοι προσπαθούν να προσεγγίσουν σκαντζόχοιρους στις αυλές τους με λιχουδιές ώστε να καταναλώνουν τα έντομα, με αποτέλεσμα να καθαρίζουν και να προστατεύουν τις αυλές τους από παράσιτα.
Ο κύριος εχθρός του σκαντζόχοιρου είναι τα χημικά παρασιτοκτόνα. Συγκεκριμένα, τα έντομα που πεθαίνουν από τα παρασιτοκτόνα και στη συνέχεια τα καταναλώνει ο σκαντζόχοιρος προκαλούν πεπτικές διαταραχές στον σκαντζόχοιρο και σε πολλές περιπτώσεις θάνατο. Μια ακόμα απειλή για τον σκαντζόχοιρο αποτελεί το αυτοκίνητο κυρίως όταν ο σκαντζόχοιρος προσπαθεί να περάσει το δρόμο τις νυχτερινές ώρες και δυστυχώς δεν τον έχει δει ο οδηγός.
Στατιστικά το 2019, η ΑΝΙΜΑ παρέλαβε 154 σκαντζόχοιρους και τα αίτια ήταν:
ασθένεια (ψώρα) (60)
διάφορα ατυχήματα (τροχαία-σκύλοι κτλ) (40)
ορφανά (46)
εξάντληση (5)
αιχμαλωσία (3)
Από την Ανατολική Αττική συγκεκριμένα ήταν 68.
Από τα στοιχεία αυτά συμπεραίνουμε ότι πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή στο δρόμο, ειδικά τις βραδινές ώρες για τους σκαντζόχοιρους που προσπαθούν να το διασχίσουν.
Αν βρεις έναν τραυματισμένο σκαντζόχοιρο επικοινώνησε με την ΑΝΙΜΑ- Σύλλογο προστασίας άγριας ζωής στο 2109510075 για να σου δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες για την προστασία του γλυκύτατου αυτού θηλαστικού.
Φοιτήτρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τμήμα Επιστήμης Ζωϊκής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών
Πηγές: Wikipedia.org
Ευχαριστούμε πολύ την ΑΝΙΜΑ για τα πολύτιμα στατιστικά στοιχεία
コメント