Γνωρίσαμε τα κρασιά του Δημήτρη Ζεγγίνη, το terroir των αμπελώνων και την ιστορία του οινοποιείου του μέσα από μια γευσιγνωσία υπό την ξενάγηση της κόρης και οινολόγου, Χρυσάνθης. Η οινολόγος, Ζεγγίνη Χρυσάνθη είναι διπλωματούχος Χημείας με μεταπτυχιακό στην Οινολογία – Αμπελουργία από το πανεπιστήμιο του Bordeaux (Γαλλία) που πρόσφατα επεστρεψε. Με επιστημονική και εργασιακή εμπειρία από τα μεγαλύτερα châteaux (Château Mouton Rothschild και Château Pape Clément) αναλαμβάνει το οινολογικό εργαστήριο VinoLab για την επιστημονική επίβλεψη και τη διασφάλιση της άριστης ποιότητας των οίνων.
Κάθε οινοποίηση γίνεται παραδοσιακά με φυσικές αλκοολικές ζυμώσεις (ενδογενείς ζυμομύκητες) σε ιδανικές συνθήκες με ελεγχόμενη θερμοκρασία, ώστε να εκφράζονται στο μέγιστο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εδάφους και του σταφυλιού. Εδώ να αναφέρουμε επίσης ότι οι αμπελώνες του οινοποιείου βρίσκονται κοντά στον στο ναό της θεάς Νέμεσις στον Μαραθώνα σε ένα έδαφος με εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά για το αμπέλι.
Ένα ποτήρι κρασί αποτελεί το έναυσμα για να γνωρίσουμε το τόπο μας και την ιστορία του, μέσω των αρωμάτων και των γεύσεών του. Η παραγωγή του κρασιού περιλαμβάνει αμέτρητες προκλήσεις. Η βασικότερη, η δημιουργία ενός κρασιού που θα προσφέρει απόλαυση! Ο οινοποιός καλείται να διαχειριστεί τις παραμέτρους που επηρεάζουν την ποιότητα και να ισορροπήσει ανάμεσα στις προσωπικές του επιθυμίες και τις δικές μας απαιτήσεις.
Η οινοποίηση είναι τέχνη όπως μας λέει χαρακτηριστικά η κα. Ζεγγίνη. Το σταφύλι είναι ο καμβάς όπου ο οινοποιός θα δημιουργήσει με αρώματα και γεύσεις ένα κρασί μοναδικό.
Ο πίνακας «Ποίηση» της ζωγράφου Βαρβάρας Γεροδήμου, διακοσμεί τη νέα ετικέτα των εμφιαλωμένων οίνων Σαββατιανό και Merlot
Οίνοι που δοκιμάσαμε...
Σαββατιανό
Η γηγενής ποικιλία του αττικού αμπελώνα με δυνατό σώμα και χαρακτήρα.
Χαρακτήρα που αναδεικνύεται μέσα από τα αρώματα στόματος σε συνδυασμό με τη φινετσάτη οξύτητά του, που γεμίζουν το στόμα από φρεσκάδα. Χάρη στον ζεστό αττικό ήλιο έχει ένα λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα και αρώματα κιτροειδών φρούτων και λευκών ανθών. Συνοδεύει ευχάριστα γεύματα της μεσογειακής κουζίνας, ψάρια, θαλασσινά, λευκά κρέατα και ζυμαρικά. Αλκοολικός Βαθμός: 12% vol
Αγιωργίτικο Merlot
Ένας μαγικός συνδυασμός ερυθρών ποικιλιών. Η εύφορη γη και το θερμό μεσογειακό κλίμα συμβάλουν στη βέλτιστη ωρίμανση των σταφυλιών. Μεταξένιο κόκκινο χρώμα, νότες ώριμων δαμάσκηνων και μπαχαρικών, πλούσιο και βελούδινο στο στόμα. Αλκοολικός Βαθμός: 13% vol
Rosé 2019
Με λαμπερό σομόν χρώμα, αρώματα φράουλας και φραγκοστάφυλου το mon Rosé...έχει γεμάτο σώμα, φρουτώδες, με τραγανή οξύτητα που προσδίδει άπλετη φρεσκάδα. Το grenache rouge είναι μια μεσογειακή ποικιλία, που εκφράζεται όμορφα χάρη στο θερμό μεσογειακό κλίμα. Αλκοολικός Βαθμός: 12% vol
Velanidia Chardonnay...πλούσιο και γενναιόδωρο
Η Βελανιδιά αφήνει μια ευχάριστη μακρά επίγευση. Ντελικάτα αρώματα εξωτικών φρούτων με νότες ροδακινιού και αχλαδιού στη μύτη, στρογγυλό και ισορροπημένο στο στόμα με φρεσκάδα και τραγανή οξύτητα. Συνοδεύει αρμονικά με ψάρια, οστρακοειδή, λευκά κρέατα και τυριά. Αλκοολικός Βαθμός: 12% vol
Οι νέες ετικέτες του οινοποιείου, είναι μια επιμέλεια της Χρυσάνθη Ζεγγίνη.
Φωτ. εξωφύλλου: freepik.com
Φωτ. κειμένου: Wix & Αρχείο Zeginis Winery
Comments